La cultura popular es manifesta a Berga contra la regulació europea de la pirotècnia

Patum

Berga serà escenari d’una manifestació aquest dissabte contra la directiva europea que regula l’ús de material pirotècnic. La protesta, convocada per més de 450 entitats de cultura popular relacionades amb la pirotècnia i el foc, consistirà en una cercavila amenitzada per dotzenes de grups de diables i bestiari.

>> L’ACCENT.CAT oferirà la retransmissió en directe de l’acte gentilesa d’onsortir.tv

>> Reportatge a L’ACCENT 145: La Unió Europea amenaça les tradicions catalanes

La directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu va ser aprovada el 2007, però una moratòria fins el 2010 permetia continuar desenvolupant sense traves les mostres festives en què el foc i els petards són els protagonistes. Aquesta normativa és especialment contundent pel que fa a la regulació de l’ús de petards en presència de nens i nenes, prohibint-ne l’ús als menors de dotze anys, i pel que fa a l’establiment d’una amplada mínima de 12 metres pels carrers on discorrin actes festius amb llançament de petards. Precisament, l’aturada en el procés negociador per tal que aquesta directiva no afectés les tradicions catalanes ha encès les llums d’alarma en diversos sectors. Per aquest motiu, les entitats agrupades en la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià i la Federació de Diables i Bèsties de Foc de les Illes han fet públic un manifest on denuncien que la directiva europea posa en perill la continuïtat de festes com els correfocs, les processons, els seguicis festius, la Patum, les Falles, la mascletada infantil i Sant Joan

La tria de Berga com a escenari de la protesta no ha estat casual. La directiva ha generat una gran preocupació a la ciutat. Tres anys després del reconeixement de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat, són molts els berguedans que es pregunten a què treu cap una normativa que atempta directament contra aquesta festa i que, segons el manifest promogut pels organitzadors de la Patum infantil, ha estat aprovada per “persones que no han vist ni viscut cap de les festes del nostre país”. Per aquest motiu, les previsions són que els carrers de Berga s’omplin el proper 7 de febrer de milers de persones per protestar contra una directiva que molts no dubten en qualificar de “genocidi” contra les tradicions catalanes.