[bar group="860×106"]

La falta de proves i la petició de penes altes marquen el primer dia dels judicis de Can Vies

La Ciutat de la Justícia ha acollit avui la primera sessió dels judicis pels aldarulls ocorreguts després del desallotjament de Can Vies, al mes de maig de l’any passat. Avui era el torn de tres dels acusats, el primer del qual no s’ha presentat i pel qual el jutge ha emès una ordre de recerca i captura. La Fiscalia demanava una pena de 6 anys de presó.

En el segon dels casos, l’acusat és un noi de 19 anys, sense cap antecedent penal, pel qual la fiscalia demana 6 anys i 6 mesos de presó per haver llençat una ampolla de vidre al cordó policial durant els disturbis. Es dóna la circumstància que són únicament dos agents de policia qui asseguren haver vist al noi llençant l’ampolla i tal com explica el seu advocat, Eduardo Cáliz,  no s’ha presentat cap prova objectiva que demostri la versió dels agents. “No s’ha presentat ni l’objecte teòricament llençat, cap altre testimoni, cap empremta digital ni tampoc la bufanda amb la qual deien que es tapava la cara”, relata Cáliz, segons el qual “en aquesta situació no hi ha cap motiu per creure abans la versió policial que la de l’acusat, fet que seria propi d’un estat policial”. Segons la defensa, el noi sortia de casa unes amigues i es dirigia cap al seu domicili quan el van detenir, fet que segons la fiscalia no demostra que no pogués llençar l’ampolla en qüestió. Ara el cas ha quedat vist per sentència i la defensa en demana l’absolució.

En el tercer judici la Fiscalia ha retirat finalment l’acusació de desordres públics i ha mantingut una petició de pena de 9 mesos per resistència a l’autoritat, a causa de diversos cops que, segons la Fiscalia, l’acusat hauria propinat a diversos agents. En aquest sentit, la defensa ha presentat el testimoni d’una veïna de Sants resident a l’immoble davant del qual es va produir la detenció del jove. La testimoni ha negat categòricament que es produís cap agrressió per part de l’acusat als agents. Aquests a més, han presentat contradiccions en les seves declaracions, segons l’advocat defensor Andrés García Berrio. La defensa no només ha demanat l’absolució de l’acusat sinó que ha demanat una còpia escrita dels testimonis del judici: “si es produeix l’absolució, necessitem la còpia per presentar una querella contra els agents per fals testimoni”, explica García Berrio.

Fins divendres se celebraran cinc judicis més relacionats amb els aldarulls a Can Vies, tots ells marcats per l’aleatorietat de les detencions segons diferents advocats defensors: “això es comprova ara quan l’única prova per inculpar els acusats és la versió policial”, argumenta García Berrio. El mateix Berrio, considera que les penes demanades per la Fiscalia són tan altes a causa del ressò mediàtic que els aldarulls van tenir en el seu moment. Per altra banda, Eduardo Cáliz qualifica la petició de penes com una “irresponsabilitat” per part del ministeri fiscal: ” demanar 6 anys i 6 mesos de presó per un noi de 19 anys sense antecedents, sense que hagi quedat acreditat que cometés el delicte, i sense que aquest hagi produït cap lesió, respon a l’estratègia criminalitzadora dels governs cap als moviments socials, així com a la voluntat d’atemorir la dissidència política”, conclou Cáliz.


[bar group="860×106"]