La III Trobada de Casals i Ateneus renova el compromís de seguir fent xarxa arreu dels Països Catalans

La III Trobada de Casals i Ateneus renova el compromís de seguir fent xarxa arreu dels Països Catalans

Més de 200 persones i 30 centres socials van participar en els debats a Benimaclet i concretaren els casals que estaran a la comissió organitzadora de la quarta trobada.

trobada2013

El passat cap de setmana 27 i 28 d’abril, València acollia la III Trobada de Casals, Ateneus i Centres Socials dels Països Catalans. No per casualitat, el Centre Social Terra del barri de Benimaclet de València agafà el pes de l’organització que es proposà durant l’any 2012 per a ser el Casal que acollís la tercera trobada. Així mateix, la Comissió Organitzadora de la Trobada feu que aquesta coincidís amb la Diada del 25 d’abril i així incloure en la jornada, la participació en l’habitual manifestació en commemoració d’aquesta diada. En aquesta tercera edició que precedia les celebrades a Vilanova i la Geltrú i a Sabadell, més d’una trentena de casals participaren de les diferents activitats programades.

La trobada, que s’iniciava el dissabte al matí amb una benvinguda i amb l’inici dels debats proposats per part de la Comissió Organitzadora d’aquesta tercera edició, comptà amb un alt nombre de participants que superava els dos centenars.

Tal i com es fixà durant l’edició anterior a Vilanova i la Geltrú, els objectius concrets de la Trobada anaren més enllà i no només suposaren un intercanvi d’idees entre els diferents casals i ateneus participants sinó que es treballà la coordinació efectiva entre els diferents espais existents i es facilitaren eines per a crear xarxa arreu dels Països Catalans.

En aquest mateix sentit, un seguit de taules tècniques en les quals el debat girava entorn les diferents necessitats i en les quals els casals i ateneus van poder exposar les seves experiències, inquietuds i eines necessàries per a tirar endavant, donaren el tret de sortida als debats entre persones integrants de diferents espais on la recerca de la coordinació entre elles tenia la seva màxima.

La Trobada també comptà amb una assemblea plenària de l’òrgan de construcció nacional “Som Països Catalans”. En aquesta, es reiterà la necessitat de treballar en clau nacional i social des d’aquests espais teixits des de les bases populars . Per altra banda, l’assemblea també serví per a presentar el darrer projecte que des de “Som Països Catalans” es dugué a terme durant la setmana del 23 al 27 d’abril; una setmana dedicada a fomentar la llengua catalana. Per altra banda, es presentà l’experiència duta a terme al La Cruïlla, el Casal independentista de l’Eixample, on es duen a terme classes de català per als nivells D i C. Així des de “Som Països Catalans” s’estimulà i es feu una crida als Casals a dur a terme accions en aquest sentit amb les quals des d’aquest òrgan es donarien les eines per a fer-les realitat.

Durant la tarda, les persones assistents a la trobada participaren activament de la manifestació que com de costum transcorregué a través dels carrers cèntrics de la ciutat de València per a commemorar la diada del 25 d’Abril.

L’assemblea plenària i de conclusions de la Trobada es dugué a terme el diumenge al matí on un gran nombre de persones participaren en el debat que conclogué amb la voluntat creixent de continuar creant xarxa a través dels Casals i Ateneus dels Països Catalans. Tanmateix, el debat també serví per a decidir quins seran els casals que formaran part de la Comissió Organitzadora i per altra banda s’acordà de forma unànime de celebrar la IV Trobada de Casals i Ateneus al Casal Despertaferro de Reus durant l’any vinent.

terra ateneuvilanovi lacruilla despertaferroh2o