[bar group="860×106"]

La independència per canviar-ho tot arriba als mitjans

foto-araLa manifestació que va aplegar milers de persones el dissabte a Barcelona, convocada per la campanya Independència per canviar-ho tot, a més de significar una demostració de força de l’esquerra independentista i una obertura a sectors més amplis de l’esquerra alternativa i del sobiranisme amb sensibilitat social, ha aconseguit fer present als mitjans uns plantejaments fins ara amagats, i el debat de quin model social i econòmic volem amb la independència.

Nombrosos mitjans s’han fet ressò de la convocatòria, i en alguns ja han començat a aparèixer les primeres reflexions i anàlisis que recullen alguns dels arguments que proposa aquesta iniciativa.

A més de la crònica i l’entrevista al portaveu de la campanya que podeu llegir a l’Accent, n’han fet altres mitjans populars com La Directa i Llibertat.cat. Entre els mitjans majoritaris, Televisió de Catalunya, El Punt/Avui, el diari Ara,  El País, Diario.es, els digitals Vilaweb , que en va fer un destacat seguiment en directe, i Nació Digital, Barcelona, Televisió, o el basc Gara i la cadena Internacional Hispan TV. Fins i tot els mitjans més conservadors se’n feren ressò, com en el cas l’ABC o de la Vanguardia, que usaven la informació d’agència, això sí, en el titular el diari del grupo Godó donava el nombre de manifestants ofert per la guàrdia urbana, xifra que es desmentia simplement observant les imatges de la jornada. Altres mitjans com el Periódico no dedicaven ni una ratlla a la marxa independentista, contrastant amb les pàgines i pàgines destinades recentment a la concentració de feixistes i espanyolistes del 12 d’octubre.

 Una gran varietat de diaris locals i digitals van reproduir també les cròniques de la manifestació emeses per les agències o pels principals mitjans. Molt ampli ha estat també el ressò a les xarxes socials, amb centenars d’usuaris que han comentat la manifestació i han penjat les seves fotos i vídeos.

Entre els articles d’anàlisi i opinió dels mitjans majoritaris del Principat continua la sobreexposició dels arguments del sobiranisme més afí a CDC, i en menor mesura, a ERC, per una banda; i de l’espanyolisme i els contraris als drets nacionals catalans, per l’altra, a més dels arguments dels autodenominats federalistes o altres partidaris de terceres vies. Fins ara han exclòs de forma general els plantejaments i opinions de l’esquerra independentista en l’actual procés. Després de la manifestació, però, han començat a sortir algunes reflexions al voltant dels arguments de la campanya:  Independència per canviar-ho tot. és la del politòleg Marc Sanjaume al diari Ara  (21 octubre);  també al mateix diari Toni Soler hi feia referència en la seva columna del dia 20.

 

 

 

 

 


[bar group="860×106"]