[bar group="860×106"]

La Justícia, la Policia i el banc destrossen la vida d’una família treballadora de Sagunt

En Mohamed va passar la nit tancat a sa casa patint la tensió i els nervis del seu imminent desnonament. El 24 d’octubre era el dia fixat perquè la comitiva judicial, la Policia Nacional Espanyola i la representació de Caixa Catalunya l’obligaren a eixir del seu pis per no pagar la hipoteca. Fàtima, Mohamed i tres criatures xicotetes són una família veïna del barri El Baladre a Sagunt (Camp de Morvedre) i s’han quedat sense un dret social bàsic: un habitatge.

El dilluns 24 a trenc d’alba, al voltant de les sis de la matinada, va arribar el primer furgó de la policia a la plaça de davant de la casa. Mohamed era al seu pis amb membres de la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques (PAH) de la comarca  i alguns periodistes. Les membres de la PAH feia temps que seguien el cas de desnonament i van passar la nit amb la família per tractar d’evitar-ho. Mentrestant a fora van començar a arribar persones vinculades a partits polítics del municipi contraris al desnonament, nombroses persones de l’assemblea local del 15M i part del veïnat.

Pel seu cantó, cap a les set del matí un contingent de deu furgons de la policia es van col·locar tenint cura de tapar qualsevol accés a l’habitatge i pujant per les escales per preparar l’arribada de la comitiva judicial. “Baladre despierta, la pasma está en la puerta”, així cridaven la trentena de persones que es van quedar fora del cordó policíac, però que intentaven despertar al veïnat perquè s’unira a la protesta.
Però no van aconseguir aturar el desnonament. Cap a les nou del matí quasi un centenar de membres de la Policia Nacional Espanyola van començar a equipar-se per entrar al pis i evitar qualsevol acte de protesta —cascos, porres i armilles antibales. I rere un colp fortíssim a la porta de la casa amb un ariet van entrar la comitiva judicial, la representació de Caixa Catalunya i un seguit de policies que van identificar el Mohamed, les activistes de la PAH i els periodistes.

Amb el so de l’ariet rebentant la porta es rebentaven també gran part dels somnis d’aquesta família que va arribar als Països Catalans fa 15 anys. En un primer moment es van instal·lar a Barcelona on Mohamed va treballar de manobre i Fàtima es feia càrrec de les criatures acabades de nàixer. Quan ell va perdre la faena, es van dirigir a Sagunt on ell tornà a treballar de paleta i es van comprar una casa. Ara havia perdut ambdues coses, l’ocupació i el pis. Però per sort encara tenia suport al seu voltant.
Mentre la policia identificava i obligava a eixir de l’habitatge a tothom, fora els centenars de persones que ja s’havien concentrat cridaven contra les forces de seguretat i a favor de la família desnonada. Alguns membres de l’assemblea de 15M local intentaren passar el cordó policíac, però la policia va carregar amb les porres per evitar-ho. Alhora que les forces de seguretat mostraven el seu cantó més violent i cruel un amic de la família desnonada, Allal Chantoufi, acollia a aquesta mentre siga possible. Però no ho podrà fer durant molt de temps: Chantoufi té previst el seu desnonament pel 10 de febrer.


[bar group="860×106"]