La llengua dels Països Catalans serà la convidada d'honor de l'Expolingua París 2010

El català anirà a la fira Expolangues París 2010 com a llengua convidada d’honor. La participació de la llengua i la cultura catalana en aquesta fira estarà organitzada per l’Institut Ramon Llull (IRL) sota el lema “El català, la llengua de 10 milions d’europeus”.

El director de la Fundació Ramon Llull i de l’IRL, Josep Bargalló, ha explicat que “l’IRL assumirà la part logística de la participació a Expolangues, mentre que la Fundació n’assumirà la representació institucional. Això vol dir que serà la primera vegada que en un fòrum internacional la llengua catalana hi serà representada al més alt nivell institucional possible”, ja que la fundació està constituïda pel govern d’Andorra, l’Institut Ramon Llull (que és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i el govern de les Illes Balears), el Consell General dels Pirineus Orientals, L’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull. D’aquesta manera serà la primera volta que hi ha una exposició internacional de la llengua i la cultura de tots els Països Catalans (a pesar de l’absència de la Franja de Ponent), perquè a la Fira de Frankfurt de fa dos anys només hi acudí la Generalitat Catalana, i per tant, sols del Principat.

A més a més, hi participarà la Xarxa Vives d’Universitats, ens que coordina totes les universitats dels Països Catalans. Segons aquesta institució, “la fira tindrà lloc a la capital francesa del 3 al 6 de febrer de 2010. Amb més de 25.000 visitants i més de 200 expositors que representen més de 60 llengües de 20 països diferents, Expolangues és un referent en l’àmbit de l’educació any rere any”. En les darreres edicions, Expolangues ha tingut com a convidats d’honor la Unió Europea (2009), la República Popular de la Xina (2008) i la Federació Russa (2007).

Reunió preparatòria

El Patronat de la Fundació Ramon Llull es reuní el dilluns 9 de novembre al matí a la seu de l’organisme, al Museu de la Casa d’Areny-Plandolit, a Ordino (Andorra). La reunió serví per aprovar les activitats pel 2010, els comptes de l’exercici actual i els nous càrrecs dels membres del Patronat, després del canvi de govern al Principat d’Andorra. Entre les activitats previstes per al 2010 es va destacar la participació a la Fira Expolangues 2010 de París.

A la reunió de treball hi participaren la ministra d’Educació i Cultura del Govern d’Andorra, Susanna Vela; el president del Consell General dels Pirineus orientals, Christian Bourquin; la secretària d’Estat de Cultura, Clara Vives; el president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull i alcalde de Morella, Joaquim Puig; el vicesíndic de l’Alguer, Mario Conoci; el conseller d’Afers Catalans del Consell dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu.