[bar group="860×106"]

La llibertat d’expressió empresonada a l’Afganistan

Sayed Parwez Kambakhsh és un jove periodista afganès empresonat a 20 anys per haver distribuït un article sobre la relació entre la religió i l’opressió de les dones. Els tribunals el van condemnar a mort l’octubre de 2007, però la pressió ha aconseguit que li canviessin per la presó. Aquesta setmana el seu germà, també periodista, serà a Barcelona per denunciar el cas, i també la persecució de periodistes a l’Afganistan. L’Ateneu Barcelonès l’acollirà el dijous 26 al vespre per donar eco a l’exigència que els governs occidentals deixin de donar suport al govern que ha empresonat el seu germà.

Fa unes setmanes va venir a Barcelona una altra afganesa, la jove diputada Malalay Joya. Vaig poder-la entrevistar, i ella denunciava que mentre Parwez Kambakhsh és a la presó, el president Karzai ha indultat tres homes que van violar una dona d’una manera molt cruel. I és preguntava: “Com és possible dir que hi ha democràcia i justícia quan un president fa una cosa com aquesta?”. Ella mateixa es responia: “El sistema és mafiós i està en mans dels senyors de la guerra, els senyors de la droga i criminals. I a més hi ha els talibans, que han esdevingut més forts”.

Malalay Joya anava més enllà en la seva crítica, i explicava que malgrat la propaganda occidental, la situació de les dones afganeses fins i tot ha empitjorat: “Segons el Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona, el 65% de les 50.000 vídues de Kabul i milers de dones a la resta del país veuen el suïcidi com l’única opció per sortir de la misèria i la desolació; més del 95% de les dones afganeses pateixen depressió; cada 28 minuts una dona mor per motius relacionats amb el part; la violència contra les dones afecta el 80% de les afganeses en algun moment de la seva vida actualment”.

Mentrestant, els diaris catalans recollien que la ministra espanyola Chacón visitava contenta el passat mes de desembre els 778 soldats que l’Estat manté a l’Afganistan per donar suport a un govern que empresona periodistes que li fan nosa i perpetua l’opressió contra les dones.


[bar group="860×106"]