[bar group="860×106"]

La Lliga Regionalista Balear obre les incògnites sobre l’estratègia traçada per Jaume Font

L’ex líder del PP de Mallorca dimiteix, funda un nou partit i es prepara per una futura negociació en posició de força.

font pp lrbFinalment, la sortida de Jaume Font de les files del PP balear s’ha consumat complint totes les expectatives. L’ex portaveu de la formació espanyola al Consell de Mallorca ha decidit dimitir de tots els seus càrrecs, fundar la Lliga Regionalista Balear i traçar una estratègia electoral amb la vista posada en la conformació d’un nou espai per la dreta mallorquina.

De moment, Jaume Font ha descartat pactar de cara a les properes eleccions amb l’altra partit regionalista de l’illa, Unió Mallorquina (UM). A més, Font ha anunciat la més que possible presentació de llistes a nivell municipal o, fins i tot, al Consell de Mallorca.

La negativa de Jaume Font a casar-se amb UM en aquests moments s’ha produït després d’un període d’acostaments i negociacions, però la decisió del polític de sa Pobla pot respondre a diferents coordenades. Possiblement, Font no ha pogut negociar el seu paper a l’alça amb la cúpula d’UM, ja que per ara ha marxat del PP balear en solitari.

Tot i així, també és cert que el president d’Unió Mallorquina, Josep Melià, ha expressat públicament i en diverses ocasions la predisposició del seu partit a parlar amb Jaume Font. Mentrestant, aquest ha utilitzat la dependència del PP vers Madrid com a carta ideològica per la seva dimissió i per començar a configurar un discurs clarament més regionalista i proper a UM.

Per això, també s’especula amb la possibilitat que la negativa de Font a tancar un pacte amb UM respongui en realitat a una estratègia de més llarg termini. D’una banda, perquè en aquests moments UM encara projecta una imatge vinculada a la corrupció i el clientelisme, i la cúpula actual, amb Josep Melià al capdavant, està en procés de configurar el nou perfil del partit.

A més, aquesta estratègia a llarg termini també permetria a Font fer créixer el seu projecte personal, la Lliga Regionalista, a través de possibles sectors descontents del PP i UM o d’altres potencials de la dreta mallorquina. D’aquesta manera, en el futur, a través pactes postelectorals o ja de cara als propers comicis, Jaume Font i el seu nou partit podrien tornar a negociar amb UM, ara sí, a l’alça i en una possible posició de força molt més consolidada.

L’únic que està clar, doncs, és que la dimissió de Jaume Font i, sobretot, la decisió de crear la Lliga Regionalista Balear, obren la porta a una possible reestructuració de la dreta política mallorquina , propiciada per la deriva espanyolista del PP. De fet, no fa gaires mesos que un altre càrrec històric del PP, Miquel Munar, va abandonar la formació per integrar-se a les files d’UM.

Durant aquestes setmanes Mallorca resta molt atenta a tots aquests afers interns de la dreta, fins al punt que la resta de partits polítics de les institucions també han saltat a la palestra per felicitar Font. No només a UM, sinó també a partits com el PSIB-PSOE o el PSM estan interessats en la desfeta de la unitat que fins ara havien mantingut el sector espanyolista i el regionalista dins el PP balear.

De moment, però, el PP es segueix postulant com el principal vencedor de les eleccions d’aquest 2011. Per això, les mirades estan posades en si polítics com Font i Munar són seguits per altres cares visibles del partit abans de les eleccions de maig. Uns comicis que visualitzaran si tots aquests moviments són capaços o no de ferir el projecte de Mariano Rajoy a Mallorca i a les Balears.


[bar group="860×106"]