La policia carrega contra el carnestoltes de Benimaclet

Assentada davant dels policies que van carregar contra el carnestoltes

El passat dissabte, el barri valencià de Benimaclet va ser escenari de greus disturbis provocats per la policia espanyola en el marc de la celebració de l’històric carnestoltes d’aquest barri. Enfrontaments entre joves i policia es van allargar fins altes hores de la matinada. L’Assemblea de Joves de Benimaclet i el Centre Social Terra han denunciat els fets i preparen mobilitzacions.

>> Vídeo de la càrrega policial

En el comunicat emès per l’Assemblea de Joves de Benimaclet, pertanyent a la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI), es lamenta que aquesta no és la primera vegada que això ocorre: “Encara tenim el trist record de fa 6 anys, quan la policia s’enfrontà a les milers de persones que gaudien de la festa, provocant desenes de ferits i detencions. Després d’uns quants anys sense presència policial i, evidentment, sense cap tipus d’incidència, aquest any han decidit tornar a ocupar els nostres carrers”.

Colps i trets
El portaveu de l’Assemblea de Joves de Benimaclet, Juanan Muedra, en declaracions a L’ACCENT, ens ha relatat que “cap als volts de les cinc de la matinada, dos cotxes dels serveis de neteja de la ciutat van entrar a la Plaça de Benimaclet envoltats per un nombre molt gran d’antidisturbis. La feina dels policies era protegir els camions de neteja, i davant la negació dels assistents a marxar, els policies van respondre amb violència”. Muedra recorda que els antidisturbis van acorralar totes les persones que celebraven el carnestoltes en els carrers d’entrada a la Plaça de Benimaclet, fet que negava “l’entrada i l’eixida d’aquest lloc”.

Davant aquesta situació, Muedra ha declarat que els assistents van plantar cara a la policia i aquesta va respondre amb “colps de porra i trets de pilotes”. Durant els esvalots, van haver-hi llançament de tanques i improvisació de barricades. “Era un estat policial”, ha declarat Muedra. El portaveu del col•lectiu juvenil va veure “gent corrent, rebent colps i caient a terra”. A les set de la matinada, els bombers van entrar a Benimaclet i va anar calmant-se la situació.

Muedra ha afirmat que “dins de poc anunciarem mobilitzacions amb la resta de moviments socials del barri”. Per al jove, “la repressió que s’ha patit no pot quedar impune”.

Solidaritat amb els afectats
Un dels centres amb més vida política i social de Benimaclet, el Terra, ha fet públic un altre comunicat on s’ha volgut deixar palesa la solidaritat “amb totes les persones que van patir les conseqüències de l’actuació policial” i es fa una crida per denunciar els fets. A la mateixa nota, el Terra ha qüestionat l’actitud de molts festaires, poc respetuosos amb el veïnat del barri. En aquest sentit, des del centre es manifesten per “un altre tipus d’oci per als joves que no estiga basat en el consum i en l’alienació d’un sistema al qual només l’importen els diners i no les persones”.

El Terra havia participat durant tota la jornada de dissabte en un seguit d’actes junt amb d’altres moviments socials. Entre les iniciatives, hi havia un taller de màscares per als menuts, una cercavila pels carrers del barri i un sopar al centre social.