[bar group="860×106"]

La pressió popular força l’esbucament de dos monuments franquistes

El passat 3 de juliol fou el dia que l’Ajuntament de Palma elegí per retirar l’obelisc feixista dedicat als Jinetes de Alcalà, un grup de militars que durant la Guerra Civil jugaren un destacat paper en favor dels colpistes.

Fa dos mesos Aina Calvo es negà a retirar l’obelisc, adduint que aquest no era un símbol feixista, però una setmana més tard un grup d’historiadors presentaren diversos documents que avalaven allò que Memòria Històrica de Mallorca havia defensat sempre: que el monòlit era un símbol franquista que s’havia d’eliminar.

Així mateix, l’Associació de Veïns del Puig de Sant Pere, barri on estava situat el monument, es posicionà a favor de la desaparició d’aquest. A més a més, mentre durava aquesta polèmica el monument fou pintat de vermell, acció reivindicada per un grup denominat Milícia Antifeixista, que va emetre un comunicat afirmant que “El color roig és un desafiament a la simbologia que representa aquest monòlit i a la vegada vol representar la sang vessada a les víctimes oprimides pel Règim”.

El procés per eliminar aquest vestigi del franquisme ha estat el mateix que l’any passat va permetre eliminar la Cruz de los Caidos, situada devora de la Catedral. D’aquesta forma, si bé en un principi la batllessa de Palma era contrària a eliminar-lo, fet que anava contra la llei impulsada pel seu propi partit a Madrid, finalment la feina de Memòria Històrica i altres col·lectius ha donat els seus fruits. Aquest fet també ha animat a l’associació, qui encara lluita perquè s’elimini l’enorme monòlit dedicat al Crucero Baleares, així com altres símbols menys cridaners. Per continuar les mobilitzacions, el proper 18 de juliol els carrers de Palma veuran passar una ruta de la memòria, que recorrerà els indrets on encara es troben monuments de lloança al règim de Franco.


[bar group="860×106"]