La reobertura de la causa contra Camps engega la maquinària electoral del PP valencià

La reobertura de la causa contra Camps engega la maquinària electoral del PP valencià

El discurs oficial del PP valencià continua sense canviar: ni hi ha corrupció, ni el Gürtel els afectarà electoralment ni s’està preparant el relleu de Camps. Res d’això, com tothom imagina, és cert. La reobertura de la causa contra el president valencià ha propiciat una sèrie de moviments interns que demostren que les coses no són com diuen.

El dimecres 12 de maig el Tribunal Suprem espanyol acordava per unanimitat reobrir la causa contra Francesc Camps i altres alts càrrecs del PP valencià relacionats en el cas Gürtel. D’aquesta manera, s’anul·lava la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià de l’agost passat de sobreseure la causa. La decisió del TSJPV -presidit per Juan Luís de la Rúa, qui s’havia declarat amic de Francesc Camps- fou recorreguda per la Fiscalia i el PSOE valencià que entenien que s’havia interpretat malament el codi penal i perquè la investigació encara estava oberta. Ara el Tribunal Suprem els ha donat la raó.

Frau fiscal
Paral·lelament a la reobertura de la causa, s’ha conegut un informe de l’Agència Tributària espanyola on s’afirma que el PP valencià ocultà 2,5 milions d’euros de la campanya electoral de 2007. L’informe conclou que el PP valencià ocultà en la seua comptabilitat donacions procedents precisament d’empreses que s’havien emprat per pagar a la societat Orange Market, dirigida per Álvaro Pérez, “el Bigotes”.
La reacció del PP fou en sintonia amb la resta de casos: posà d’immediat una querella a l’autor de l’informe per delictes de prevaricació i falsedat en document públic. El PP assegura que “s’adverteix la intencionalitat clara i manifesta de l’autor d’imputar fets punibles al PP i, a més a més, amb menyspreu de la veritat i ànim tendenciós”.

S’encén la maquinària
Mentre s’assegura oficialment que no hi ha intenció d’avançar les eleccions ni de rellevar a Camps en el càrrec, són diverses les evidències que indiquen que internament s’està treballant en eixe sentit. D’una banda, el nom de Rita Barberà, l’actual alcaldessa de València està sonant cada cop més com a futura presidenciable. De fet, d’ençà l’esclat del cas Gürtel, el seu pes dins del PP valencià ha anat en augment constant, ja que la plana major de la Generalitat han optat per disminuir el seu protagonisme públic.

A favor de Rita Barberà hi ha algunes declaracions de vaques sagrades del PP espanyol, Manuel Fraga entre d’ells, i també la reobertura de les divisions internes dins del partit, ja que el sector zaplanista (majoritàriament el PP d’Alacant) ha optat per distanciar-se de l’actual direcció.

La possibilitat que s’avancen eleccions ha estat reforçada per la reunió de la Comisió Interdepartamental per a la Coordinació, Suport i Seguiment del Procés Electoral, per bé que el PP ha desmentit que hi tinguera relació. Tanmateix, ni tan sols ells s’ho semblen creure quan la president del PP principatí, Alícia Sànchez Camacho no va dubtar en demanar que les eleccions valencianes no coincidiren amb els principatines.