La taca de la unitat popular s’estén al Penedès, Anoia i el Garraf

PenedesLes llistes de la CUP obtenen 7 regidors a l’Alt Penedès, 8 al Garraf, 3 a l’Anoia i 1 al Baix Penedès.

Triplica representació a Vilanova, entra per sopresa a Sitges i augmenta regidors a St Pere de Ribes i Capellades, on és segona força.

Les eleccions muncipals han suposat un salt quantitatiu destacable a l’Alt Penedès per a les candidatures de l’esquerra independentista. Dels 2 regidors que tenia a la comarca, ha passat a tenir-ne set i un conseller comarcal, entrant en tots els municipis de l’Alt Penedès on es presentava: Subirats, amb el 19,26% dels vots i 2 regidors; Sant martí Sarroca, amb el 12,93% i 2 regidors; Sant Pere de Riudebitlles, amb l’11,41% i 1 regidor; i Vilafanca, on manté els 2 regidors que tenia amb 1614 vots, un 10,78%, tot i que no obté el tercer regidor que esperava per 100 vots. Potser el suport a la moció de censura que va canviar l’alcaldia ha pogut tenir un cost electoral, malgrat la tasca desenvolupada durant els darrers 4 anys, si bé la candidatura es manté sòlidament com a tercera força.

Al Baix Penedès, s’obté per primer cop representació al municipi del Montmell, amb més del 10% dels vots i 1 regidor. Al Vendrell la CUP ha obtingut un 3,77% dels vots i no aconsegueix entrar al consistori.

Al conjunt de les dues comarques, la dreta esdevé hegemònica, amb un triomf de CiU en quasi totes les localitats (tret del Montmell), arribant al 42,35% a l’Alt Penedès i el 36,4% al Baix. El PSC s’enfonsa fins a un 17% dels vots a l’Alt Penedès i un 20,6% al Baix Penedès, i també baixen ERC i ICV. ERC es manté com a tercera força a l’Alt Penedès però baixa al quart lloc al Baix, en benefici del PP, que amb el seu discurs racista augmenta la seva representació sent tercera força al Baix Penedès amb un 14,35% i quarta a l’Alt (7,91%). Com a fet preocupant, l’ascens del racisme al Baix Penedès a més del PP beneficia també la Plataforma per Catalunya, ja que és la comarca on aquesta formació feixista obté més suport percentual, amb un 4,73%, i gairebé un 7% al Vendrell, la capital.

A L’Anoia, la candidatura Vila de Capellades-CUP obté molts bons resultats a l’únic municipi de la comarca on concorria a les eleccions. Hi guanya un regidor i esdevé segona força amb 3 regidors i el 21,76% dels vots. La llista encaçalada per Aleix Auber doncs queda com a primera força de l’oposició a CiU, que perd un regidor, mentre PSC i ERC es mantenen amb 2 i 3 però es veuen superats per la CUP en nombre de vots. L’ascens mostra que els electors de Capellades han valorat així la tasca realitzada i el seu discurs clarament d’esquerres i independentista.

Al conjunt de la comarca de l’Anoia CiU obté grans majories, coincidint amb la davallada del PSC i ERC. A Igualada, la dreta arrassa amb 10 regidors de CiU, que abans en tenia 6, 2 del PP i 1 de la feixista PxC. El PSC s’enfonsa de 10 a 5 perdent així la capital on Jordi Aymamí havia governat 12 anys.

Al Garraf la CUP ha obtingut també molt bons resultats, obtenint en total 9 regidors, guanyant-ne a totes les localitats. Així a Ribes l’Um9 passa de 4 a 5, amb un 19,48% dels vots. A Vilanova i la Geltrú la CUP també puja de forma espectacular de 1 a 3 regidors, amb 2539 vots, un 10,39%. Quim Arrufat tindrà ara dos companys més a l’Ajuntament, on CiU, amb els 9 regidors que ja tenia, tot i perdre vots ha vençut al PSC que ha baixat fins a 8. Per a decidir els següents moviments, la CUP ha convocat una Assemblea Popular Oberta per al proper diumenge al local del Comitè d’Empresa de Prysmian, fidel al seu caràcter popular i participatiu.

A Sitges la CUP ha estat la gran sorpresa, entrant al consistori amb 1 regidor en la seva primera participació, amb un 6,3% dels vots. En aquesta vila, el PSC segueix sent la força més votada, però baixa de 10 a 7 regidors, mentre CiU puja de 4 a 6 i el PP en puja un, fins a 3.

  • El suport a les candidatures d’unitat popular a l’Alt i Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf:

 

Penedes

 

+ Tots els regidors de la CUP poble a poble

+ Es debilita el domini del PSC al Baix Llobregat, mentre CiU esdevé segona força

+ El PSC perd l’hegemonia al Barcelonès mentre CiU guanya Barcelona i el PP Badalona

+ Matisos dins el domini blau. Radiografia de les eleccions a la Ciutat de València

+ Illes Balears: El PP arrasa, però el PSM aguanta l’embestida