[bar group="860×106"]

La terra per qui la treballa

Les darreres mobilitzacions de la pagesia al sud d’Europa constaten el fracàs d’un model econòmic per assegurar una vida digna a totes les persones. 

La revolta pagesa dels darrers dies ha evidenciat algunes de les problemàtiques més greus que pateix el sector agrícola i ha encès la flama de la protesta contra un sistema que ha relegat la pagesia a una posició d’oblit social i institucional. El model agroalimentari actual beneficia unes poques grans corporacions a costa la pagesia, els treballadors i treballadores del camp i la sostenibilitat de la terra.

Qui creiem que un nou món no només és possible, sinó també urgent i necessari, tenim la responsabilitat d’oferir alternatives a l’agroindústria i a un model esgotat i responsable d’haver reduït la pagesia a poc menys que res. La nostra solidaritat ha de ser inqüestionable amb aquelles persones que es mobilitzen contra les causes estructurals de la crisi que afecta el sector i el maltractament derivat del sistema capitalista.

Hem de convertir la revolta pagesa en una oportunitat per imaginar nous horitzons i establir ponts amb altres lluites com l’ecologisme, l’antiracisme i la defensa dels drets laborals. No podem permetre que l’onada conservadora actual capitalitzi el legítim malestar del sector agrari i contraposi les seves reivindicacions amb la defensa del medi ambient i la biodiversitat. No podem oblidar tampoc als milers de jornalers i jornaleres, la majoria d’elles migrants, que amb la seva suor i esforç són la baula imprescindible del sistema alimentari. En aquest sentit, Fruita amb Justícia Social treballem pels drets de totes les persones temporeres a través de la sobirania alimentària.

Cal defensar un treball digne i de qualitat per a tothom, apostar per l’agroecologia i reclamar l’accés a la terra com un dret inalienable. La lluita de la pagesia ha de ser la lluita de tota la classe treballadora. Per això mateix, no n’hi ha prou amb donar suport a la revolta pagesa fent una crida als canvis a la nostra nevera i al nostre rebost. Ens cal una revolta que vagi més enllà dels gestos superficials i lideri una transformació del sistema productiu i de consum actual a través de les polítiques governamentals.

És imprescindible que l’alimentació no sigui un producte de mercat, sinó un dret bàsic per a tothom. Davant d’aquest sistema asfixiant, és un deure planificar l’economia i posar-la al servei de les persones i el planeta. Com ens recorden les companyes de Lliures, “cap país pot ser lliure si la seva gent no pot viure lliure de pobresa, d’exclusió i de desigualtats”.

Amunt els pagesos i les pageses que lluiten per una vida digna, amunt els treballadors i treballadores i visca la terra!

*Fruita amb Justícia Social 


[bar group="860×106"]