[bar group="860×106"]

La unitat de les unitats

Aquests dies se celebrava l’Assemblea Nacional que confirma el procés de confluència de les dues organitzacions juvenils de l’esquerra independentista. Maulets i CAJEI esdevindran una sola organització després d’un procés que s’ha allargat durant anys però que ha donat la tan esperada unitat entre el jovent combatiu dels Països Catalans. Jo vaig estar militant durant els primers mesos i anys de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) i d’això ja en fa 10 anys, quan en aquells moments la força i la capacitat d’incidència de l’esquerra independentista era notablement inferior a l’actual.

M’alegro molt que poc a poc, però fent les coses ben fetes, l’Esquerra Independentista (EI) es doti de projectes organitzatius unitaris i que en els últims anys també s’ha visualitzat amb la consolidació de la CUP, la creació d’Alerta Solidària com a organització antirepressiva o la unitat estudiantil sota el nom de SEPC. Malgrat que passen els anys i com a moviment polític hem avançat, continuo pensant que s’ha de treballar de forma valenta i decidida per enfortir la unitat d’acció entre totes les organitzacions de l’EI. Necessitem la “unitat de les unitats”.

Fa 10 anys em vaig implicar en el projecte de la CAJEI (primer es va dir CJEI) perquè creia que calia dotar d’una organització juvenil que donés cabuda a totes aquelles joves que no militaven en cap organització juvenil. Algunes persones pensaran que allò generava més divisió però penso que això ha facilitat, a la llarga, que avui en dia tinguem un moviment juvenil amb més militància i amb més presència al llarg dels Països Catalans. En els últims anys he estat implicat de forma activa en la CUP. Hem fet passes importants cap a la consolidació d’aquest projecte però encara tenim pendent articular molt millor la nostra coordinació amb la resta de l’EI per aconseguir una veritable unitat d’acció conjunta com a moviment polític.

En els nostres municipis, i comarques en alguns casos, ja estem treballant en aquesta línia, perquè sempre hem defensat que la CUP és el representant als ajuntaments de l’Esquerra Independentista. Igual que promovem la participació ciutadana per donar més poder al poble, també hem de continuar treballant perquè un militant de qualsevol organització o col·lectiu de l’EI pugui participar en els nostres debats. La gent de la CUP no són només els nostres militants, ho són també els militants dels nostres sindicats, casals, organitzacions juvenils i organitzacions polítiques estratègiques. En els nostres municipis hem aconseguit en termes generals que la militància de l’EI senti el projecte de la CUP com a propi i que la militància de la CUP senti a la resta d’organitzacions com a pròpies, tot i respectant la sobirania de cada organització.

Si a nivell local ho estem aconseguint, ara toca treballar per aconseguir que això passi a nivell nacional. El potencial de l’EI vindrà condicionat a una millor coordinació que ens permeti debatre entre tots i totes quins passos estratègics haurem de decidir en els propers mesos i anys. Als nostres ajuntaments reclamem processos de decisió amb la participació de tothom i per tant seria incoherent no fer-ho també dins del nostre moviment.

I m’he centrar a parlar sobre la unitat d’acció dins de l’EI però també hem de treballar en articular millor l’espai que nosaltres anomenen com a Unitat Popular, conjuntament amb sectors que comparteixen amb nosaltres el dret d’autodeterminació i la transformació social. I penso que l’EI és el moviment polític millor organitzat per impulsar la Unitat Popular i per tot això crec que és vital que ens enfortim i això passa, necessàriament, per una unitat i coordinació real i eficaç com a Esquerra Independentista. Si som capaces d’aconseguir-ho també enfortirem la Unitat Popular.

*Àlex Maymó López és regidor de la CUP a Molins de Rei


[bar group="860×106"]