[bar group="860×106"]

La Universitat d’Estiu de l’Horta fa huit anys

Com cada juliol, des de fa huit anys, arriba de nou la Universitat d’Estiu de l’Horta, un espai públic de trobada, reivindicació i aprenentatge al voltant de l’horta i l’agricultura de base tradicional o ecològica. Una iniciativa impulsada per la plataforma Per l’Horta que consisteix en construir durant una setmana un modest espai educatiu en alguna població de la comarca.

Al llarg d’aquests huit anys, la Universitat ha recorregut diversos pobles del nord i del sud d’aquest espai natural que envolta la ciutat de València, tenint com a seu municipis tant diversos com Torrent, Catarroja, la Punta, Picanya o Alboraia.

Segons els organitzadors la Universitat és també un intent de “difondre els valors culturals, patrimonials, paisatgístics i ambientals que ens envolten” i ho fan sempre des d’una perspectiva crítica i transformadora, abordant els conflictes que afecten cada municipi i col·laborant amb el teixit associatiu local. Un clar exemple fou el de la setena edició, que va servir per reviscolar i enfortir la lluita contra el Nou Mil·lenni a Catarroja.  

La huitena edició
Enguany la Universitat se celebrarà a Godella en col·laboració amb la Coordinadora Horta Viva Sense Autovia, l’Ajuntament i l’Espai Jove del municipi i portarà com a lema “Deixem l’horta viva. L’asfalt no es menja”. Entre el 13 i el 17 de juliol desenes de persones passaran per l’antic escorxador, un edifici que data de 1915 i que just acabat de reformar, serà la seu d’aquesta huitena edició.

El programa contempla tant una formació pràctica com teòrica, i al llarg d’aquests cinc dies els participants podran assistir a xerrades molt diverses, sobre participació ciutadana, mobilitat o decreixement. Així mateix tots els matins hi haurà pràctiques d’agricultura tradicional. Finalment, per completar l’oferta trobem una passejada per la zona, tallers, pilota valenciana i per les nits actuacions molt diverses, amb cant d’estil i albaes, el Cabaret del Montó d’Alcàsser o concerts de grups com Ki Sap o Batà.

L’acció local
A banda d’aquest complet programa, la Universitat sempre té una part de reivindicació directa, una acció local vistosa que arribe més enllà dels participants directes de la iniciativa. Enguany serà a la plaça de l’Ajuntament de Burjassot i servirà per reivindicar el soterrament de les vies prop del poble, per evitar la destrucció de més zones d’horta. L’acció comptarà a més amb un teatre de carrer.


[bar group="860×106"]