[bar group="860×106"]

La vaga Movistar demostra que segueix viva i plena de ràbia i raons

Centenars de vaguistes han deixat clar que només qui lluita pot negociar

Dijous 7 de maig s’ha complert un mes de vaga indefinida a Barcelona i Catalunya d’ençà que el 7 d’abril, els tècnics i tècniques de les empreses satèl·lits de Telefónica-Movistar secundaren la vaga iniciada a finals de març per les seves companyes de Madrid. Aquesta vaga tenia i té com a factor principal que és convocada i seguida per gent treballadora en règim de (fals) autònom, o de contrates o subcontrates de Telefónica-Movistar.

La mobilització d’avui, però, lluny de celebrar cap mena d’efemèride era una demostració viva i contundent que la lluita i la vaga segueix, i que ho fan amb la ràbia, dignitat i determinació de qui porta un mes sense cobrar. Aquest fet de no estar cobrant no és el cas dels sindicats CCOO i UGT, que en una maniobra que comença a ser habitual, han signat amb l’empresa la desconvocatòria de la vaga. Cal recordar, però, que la vaga a la que fan referència aquests sindicats és una vaga testimonial, convocada a posteriori de la de tècnics/es, precisament per la pressió de la vaga indefinida, tot intentant rentar-se la cara.

La pantomima, però, dura poc, i després d’escasses jornades alternes de vaga, han signat la seva rendició davant la patronal, intentant que els i les veritables protagonistes de la vaga, es rendissin. A més, cal destacar que la signatura a què han arribat empitjora les condicions laborals prèvies a la vaga, segons denuncia el comitè de vaga. Tot plegat sembla destinat a minar la moral de les vaguistes.

Lluny d’arronsar-se, però, l’assemblea de vaguistes, únic òrgan sobirà i legítim per convocar o desconvocar mobilitzacions, va decidir dimecres 6 de maig continuar amb la vaga. Cal destacar que aquesta assemblea i decisió es prenia el mateix dia que a Madrid la policia detenia vaguistes, repressió feta just l’endemà del ja esmentat pacte de CCOO i UGT. En aquest sentit, crida l’atenció que l’inici de la repressió directa per part de la policia sigui a continuació de la claudicació de CCOO i UGT, en una estratègia ja coneguda de voler separar entre vaguistes bons i dolents.

La manifestació d’avui, convocada a les 10h del matí, ha arrencat mitja hora més tard amb una pancarta que era un avís tant per a Telefónica com per a CCOO i UGT: Nosaltres lluitem, nosaltres negociem. Darrere la pancarta, una marea blava de vaguistes -entre 200 i 300 persones- alçava altres cartells i pancartes reivindicatius, la majoria al·lusius als sindicats grocs.

Ha estat una mobilització sorollosa des del principi fins al final, amb crits, xiulets i càntics esperonats per un megàfon que també explicava puntualment els motius de la vaga. Les consignes més repetides han estat Aquí està la marea blava o ‘CCOO y UGT esta huelga sigue en pie!’. Davant de les seus dels sindicats grocs, les més corejades han estat ‘Manos arriba, esto es un atraco’, No ens representen, CCOO i UGT, sindicats del poder, així com crits de ‘covards’ i ‘traïdors’. Alguns dels càntics també relacionaven precarietat i beneficis, denunciant ‘Movistar / O sube la factura / Y a nosotros / Nos pagan con basura’, mentre feien avís per a navegants: ‘Somos malos / Podemos ser peores / Y vamos a cortar / Las comunicaciones’, deixant clar que ‘aquesta és la lluita de la classe obrera’.

La manifestació ha passat per davant de la botiga de Telefónica de Portal de l’Àngel, on els agents de seguretat han tancat la porta amb clau davant la mobilització. Seguint avall, la manifestació ha trencat per la Catedral i ha agafat Via Laietana, on ha arribat al primer punt del seu destí: la seu de CCOO.

En arribar-hi, una pluja d’ous ha precedit els crits demanant que baixessin a explicar què havien signat i perquè ho havien fet sense parlar amb els i les vaguistes. Els vidres han quedat, també, plens de cartells i fulls volants informatius. Tot seguit, les vaguistes han reprès la manifestació.

En creuar Pl. Sant Jaume, la manifestació s’ha creuat amb les acaballes d’una altra mobilització on hi havia gent de CCOO, UGT i CGT, lluint banderes. Algunes persones que brandaven banderes dels sindicats grocs han estat increpats i els ha caigut algun ou mentre marxaven, mentre que d’altres que lluïen adhesius enganxats a la camisa se’ls treien quan els i les vaguistes les assenyalaven directament, físicament i verbal.

La darrera aturada era a la Rambla del Raval, on hi ha la seu d’UGT. Allà la pluja s’ha convertit en xàfecs d’ous, i d’altres elements. La gent de l’oficina s’ha tancat a correcuita, cosa que no ha evitat que alguns/es vaguistes s’hi ‘encaressin’ a través del vidre. De nou, tota la seu ha quedat empaperada mentre la mobilització cridava i esperava, en va, que baixés algú del sindicat que ha venut i traït la vaga. Igual que a l’inici de la manifestació i davant la seu de CCOO, s’ha fet esclatar una traca de petards que s’afegia a la ja de per si sorollosa manifestació.

Ja de nou enmig de la Rambla del Raval, s’ha fet una mica d’assemblea. Principalment, s’han fixat noves convocatòries per fer-se visibles i trencar el silenci mediàtic. Així, s’han convocat pel mateix dijous al vespre i participar dels inicis de campanya de la CUP-Capgirem Barcelona (que convoca a Portal de l’Àngel, davant la botiga de Telefónica) i de Barcelona en Comú (que convoca a la Barceloneta). També s’han citat per l’acte que aquesta darrera formació fa el dissabte 9 a Nou Barris, ja que hi participa el televisivament mediàtic Pablo Iglesias.

A més, han decidit allà mateix convocar-se per demà divendres 8 a les 11h a pl. Espanya a la inauguració del Saló de l’Automòbil, on assistirà, entre altres, el president espanyol Mariano Rajoy. També s’han citat per ser presents el dijous vinent, dia 14 de maig, a Inspecció de Treball, ja que a les 9h del matí hi declararan els directors de les subcontrates de Telefónica, acusats d’haver vulnerat el dret a vaga fomentant l’esquirolatge.

Mentre tenia lloc aquesta assemblea han passat un parell de cotxes amb escales al damunt; alguna gent els ha increpat i aturat al crit d’”esquirols”. En acabar, alguns/es de les vaguistes s’han reunit i agrupat per contrates i subcontrates. Les mobilitzacions continuaran i necessitaran del suport més actiu per part de tota la classe treballadora.

Més informació: @teleafonica


[bar group="860×106"]