[bar group="860×106"]

La victòria en el referèndum dóna solidesa a Chávez per aprofundir el procés revolucionari

Chávez celebrant la victòria des de Miraflores. Foto: Agència Bolivariana de NotíciesPer 54,36% vots a favor, davant del 45,63% en contra, els veneçolans van decidir ahir diumenge que no hi hagi límit perquè un candidat es pugui presentar a la presidència del país. Això significa que Hugo Chávez es podrà presentar a les properes eleccions presidencials.

>> Comunicat Brigada Catalana-Veneçolana Alí Primera: Victòria del SÍ a Veneçuela. Consolidació i contradiccions de la Revolució Bolivariana

“Avui ha guanyat la veritat contra la mentida, ha guanyat la constància d’un poble. Avui hem obert de bat a bat les portes del futur”, ha expressat un Chávez satisfet en conèixer el resultat des del balcó del Palau de Miraflores. I ha afegit: “Avui surt reforçat el socialisme bolivarià davant del món, avui surt reforçada la Revolució Bolivariana davant del món”.

Aquesta victòria dóna tranquil·litat al procés bolivarià per continuar treballant en el que ahir Chávez va anomenar “èxits de la la Revolució aquests darrers 10 anys” i poder aprofundir-los de cara al futur: “Hem de revisar tot el que hem fet i començar a rectificar, a ajustar, a enfortir els aspectes econòmics i socials. Les missions socials encara s’han de reforçar més. I després estarem en condicions, en millors condicions, a partir de 2010, per continuar obrint nous horitzons, nous espais.

 

Comença el tercer cicle de la Revolució Bolivariana
Des del balcó de Miraflores, el president veneçolà va afegir que amb la victòria del ‘sí’ començava “el tercer cicle històric de la Revolució Bolivariana del 2009 al 2019”: “Jo estic preparat, hem obert les portes dela futur per continuar transitant el camí, i quin camí és vostès ho saben, és el camí de la dignitat de l’home, de la dona, de la dignitat del poble, i aquest camí no té altre nom, és el socialisme”. 

Anàlisi dels vots
Una mica més de 6 milions de veneçolans han votat afirmativament. Això significa que els partidaris del procés revolucionari bolivarià han tornat a acudir a les urnes. Ara fa més d’un any, quan es va celebrar el referèndum constitucional, els vots per Chávez van caure a 4 milions, fet que es va interpretar com un vot de protesta perquè alguns sectors no estan prou contents amb els avenços del procés veneçolà i consideren que continuen pràctiques com la burocràcia i la corrupció, tant exteses abans de la primera victòria de Chávez el 1998. El resultat fins i tot supera la victòria amb 5,8 milions de persones que el 2004 van votar per evitar que Chávez hagués de plegar, tal com havia demanat l’oposició.

Aquet cop, però, l’oposició ha aconseguit superar el nombre de votants que li acostumen a donar suport (uns 4 milions): el ‘no’ ha obtingut més de 5 milions. Aquesta xifra és superior, fins i tot, al 4,5 milions que el desembre de 2007 van fer fracassar la reforma constitucional a les urnes.

La participació va ser molt elevada: fins a un 70% de veneçolans van acudir a les urnes.


[bar group="860×106"]