L’Ajuntament de Tortosa denega la participació del Panxampla a la Festa del Renaixement

Després de 7 anys participant activament en la Festa del Renaixement amb una taverna, l’Ajuntament de Tortosa (CiU) volia desplaçar aquest espai del Casal Popular Panxampla, a una plaça on, per les seus condicions, no és possible habilitar un espai amb un mínim de garanties d’èxit. Tot sembla indicar que el consistori tortosí es revenja del casal per la seua campanya contra la simbologia franquista de la ciutat.

La Festa del Renaixement de Tortosa se celebra cada any cap a finals de juliol (enguany del 19 al 22). Recrea la Tortosa del segle XVI. Es tracta d’una festivitat que s’ha convertit en un important aparador turístic de la capital del Baix Ebre. Amb un gran nombre d’actors i de grups de música i teatre de tot Europa, el que realment destaca és la implicació de la ciutadania. Són les persones i les associacions tortosines qui fan del Renaixement una festa popular i tenen un paper clau en la seua recreació històrica. Des de fa 7 anys el Casal Popular Panxampla participa amb la Taverna El Cau dels Bandolers i les Bandoleres. Cal recordar que fa 3 anys, la taverna ja es va veure obligada a canviar la seua ubicació del seu lloc originari. El motiu va ser unes obres a la zona on estaven. Aquest trasllat va suposar tot un esforç tant a nivell físic (per la dificultat d’accés de la nova ubicació) com a nivell de mobiliari, ja que es va haver de readaptar tota la infraestructura necessària. Amb tot, El Cau dels Bandolers i les Bandoleres, juntament amb les tavernes Carpe Diem i La Taverna d’Enrico havien consolidat les Avançades de Sant Joan com un dels punts de referència de la Festa del Renaixement.

Negociacions amb l’Ajuntament

Com cada any, el Panxampla va fer tots els tràmits burocràtics necessaris per participar al Renaixement. Temps després, el consistori tortosí comunica al Panxampla que han estat desplaçats a la plaça del Paiolet. El motiu era que l’espai que ocupava la taverna, ara estaria destinat a un espectacle. Seguidament, i després de reunir-se amb el regidor de festes, Domingo Tomàs, no s’aconsegueix mantenir l’espai a les Avançades de Sant Joan. A més a a més, el regidor de festes es nega a fer les gestions necessàries per ubicar la taverna al carrer del Casal Popular Panxampla.

Expulsió

Segons el membres del Panxampla en un comunicat fet públic: “…aquesta decisió no té un caràcter tècnic sinó polític. Des de la campanya per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, l’Ajuntament ens ha posat obstacles per organitzar coses i ara ens expulsa de la festa del Renaixement, perquè enviar-nos a la plaça del Paiolet és expulsar-nos (….)”. I és que a la plaça del Paiolet fa sol durant tot el dia, mosca negra a la posta de sol i està fora de l’ambient de nit. D’altra banda, l’Ajuntament deixà passar el temps i, finalment, a tres setmanes de la festa, volia obligar a la gent del Panxampla a prendre una decisió tan important en un sol dia. Segons el regidor D. Tomàs, el procediment és del tot correcte. Segons ell la taverna ha estat desplaçada de la seua ubicació tradicional perquè han cedit la gestió de l’espai a una associació, que muntaria un campament de punt i venda. I aquest canvi ha fet modificant la legislació de la festa per tenir cobertura legal i poder desplaçar la taverna del Panxampla. Finalment, la taverna s’ubicà al carrer del casal. Van ser nombrosos el socis del casal, ciutadans i entitats participants en la festa que anaren a mostrar el seu suport.