[bar group="860×106"]

L’alcalde de Puig-Reig talla el subministrament d’aigua a un edifici ocupat per l’Obra Social de la PAH

Els sectors conservadors de la localitat han iniciat una campanya de descrèdit contra les famílies acollides a l'edifici de l'Obra Social de la PAH

Foto: PAHC Berguedà | Moment en què es procedeix al tall del subministrament d'aigua.

El passat 27 de desembre la PAHC de Berguedà va ocupar un edifici a Puig-Reig propietat de la SAREB. L’edifici havia de servir per a allotjar una família sense recursos per a poder fer front al pagament del lloguer.

L’acció de l’Obra Social de la PAH va ser precedida per un estira-i-arronsa entre la plataforma i l’ajuntament de la localitat, governat per CiU, que negava que al seu poble existissin aquell tipus de problemes. L’alcalde, Antoni Clemente, és a més el conseller comarcal d’habitatge i patrimoni.

A principis de gener, un altre jove de la localitat va ser desnonat i, sense cap recurs disponible, també es va allotjar a l’edifici.

A l’ajuntament no li va quedar cap altra opció que reconèixer l’existència del problema dels desnonaments al seu municipi. El consistori va pretendre que la PAHC desallotgés l’edifici ocupat, amb la promesa que l’ajuntament pagaria un lloguer a la primera de les famílies allotjades a la casa, però que de moment no havia trobat cap pis disponible per a ser llogat.

L’objectiu de la PAHC era consolidar l’ocupació de l’edifici de la SAREB i forçar a través de l’ajuntament que la SAREB donés aquell edifici en lloguer social. D’aquesta manera, l’ajuntament no havia de fer front al cost del primer lloguer i s’aconseguia una solució que podia beneficiar tots els afectats pels desnonaments.

La resposta de l’ajuntament i de l’entorn de CiU va ser iniciar una campanya anònima de descrèdit cap a les persones que habitaven l’edifici de l’Obra Social. En un escrit que ha circulat la darrera setmana per la població, s’acusa una de les famílies de rebre un munt d’ajudes socials i de posseir béns de consum de preu elevat. Des de la PAHC es rebaten aquestes acusacions, afirmant que les ajudes socials que rep la família són insuficinets per a fer front a cap lloguer ni al deute contret per impagaments de subministres, i que la resta forma part de les mentides que sistemàticament es diuen per a criminalitzar la pobresa.

L’operació de descrèdit va ser l’avantsala que va permetre l’alcalde de Puig-Reig, Antoni Clement, amenaçar amb tallar el subministrament d’aigua a l’edifici. Paral·lelament, però, davant l’amenaça que més casos de desnonaments i exclusió social puguin explotar a la cara del consistori, l’alcalde de Puig-Reig ha donat ordres als serveis socials per a que detectin i atenguin les necessitats d’altres famílies. La posició de l’ajuntament és la de combatre frontalment les accions de la PAHC, fer ús del descrèdit contra les famílies pobres i intentar posar pedaços a una situació social complicada en un dels municipis del Berguedà més castigats per la crisi, amb un 31% d’atur.

Avui dilluns, l’ajuntament ha fet efectiva l’amenaça i ha tallat el subministrament d’aigua a l’edifici. Un equip d’operaris de l’empresa subministradora, acompanyats per efectius de la Policia Local, han obert un forat a la vorera prop de l’edifici i han procedit a tallar el subministrament. En aquests moments, el consistori ha decidit deixar sense aigua potable dues famílies, amb tres menors al càrrec.


[bar group="860×106"]