L’ampliació de les zones de protecció d’aus al Segarra-Garrigues no satisfà a ningú i posa encara més en dubte la viabilitat del canalLa retallada de 1.597 hectàrees de la superfície regable que aquesta setmana ha fet pública la Generalitat ha estat sotmesa a crítica per totes les parts afectades. Unió de Pagesos critica que la Unió Europea no ha reclamat en cap cas ampliar les zones de protecció (ZEPA), sinó protegir les zones necessàries. Mentre que les entitats ecologistes insisteixen, en el mateix sentit, que no es tracta d’una qüestió de més extensió, sinó de la qualitat de la protecció.

Mentrestant, l’Assemblea Pagesa de Catalunya sempre s’ha manifestat a favor d’una millor planificació del projecte, i aposten per un canal més equilibrat, que permeti regar tots els municipis, però amb menys quantitat d’aigua, de manera que permeti la protecció d’aus a tota la zona.

Amb aquesta ampliació de les ZEPA, el govern espanyol pretén evitar la sanció econòmica a la què es veu amenaçat per la Comissió Europea si no es compleix la protecció d’aus fixada en la Xarxa Natura 2000. Però aquestes 1.600 noves hectàrees, sumades a les 40.553 ja protegides, representen ja un 60% del total de l’àrea regable. Un fet que ha posat altre cop de manifest la poca viabilitat de l’obra. Sobretot, tenint en compte que és la segona obra més cara del Principat, amb un cost de 1.500 milions d’euros.

Benefici per a les empreses

I encara més, tenint en compte el cost que suposa per als i les pageses, que ara dubten encara més si val la pena o no invertir en nous cultius i sistemes de reg.

Tal i com critica l’Assemblea Pagesa, doncs, el problema més greu del que representa el Segarra-Garrigues és que no només comportarà una substitució dràstica del conreu tradicional, sinó que a més, els costos milionaris per hectàrea que suposa només podran ser assumits per grans empreses. Unes empreses que, segons afirma la mateixa Assemblea, ja estan invertint en la compra d’aquests terrenys.