L’ANC s’alinea amb la candidatura de Mas i no fa cap crítica a les renúncies al primer 9N

Ha presentat la Declaració de Novembre a Cornellà de Llobregat

L’ANC ha presentat avui els seus nous posicionaments després del 9N. La posada en escena ha estat a Cornellà de Llobregat, aprofitant una reunió del Consell Territorial, Sectorials i Exterior. En finalitzar la reunió, en un acte públic s’ha presentat l’anomenada “Declaració de Novembre” que havia aprovat el seu Secretariat Nacional.

L’ANC ha optat per donar suport a la proposta que Artur Mas va dibuixar el passat dimarts en una conferència al Fòrum. D’aquesta manera, el sobiranisme clou el seu full de ruta propi i a partir d’ara secundarà el full de ruta marcat per l’entorn presidencial. Malgrat que la proposta d’Artur Mas no porta explícita cap declaració d’independència com a resultat d’una victòria electoral, per l’ANC “la proposta feta pel President de la Generalitat el passat dia 25, representa un important salt endavant en el procés de constitució del nou Estat català. Aquesta proposta és un bon punt de partida per fer possible la construcció d’una àmplia unitat política i social entorn d’una candidatura transversal que tingui com a principal objectiu l’assoliment de la independència nacional en el termini més breu possible”.

D’altra banda, en la declaració l’entitat fa una valoració sobre el passat 9N que exclou tota crítica cap a la claudicació que Mas va fer a principis d’octubre davant la primera prohibició del Tribunal Constitucional. Així, parla que “hem treballat unitàriament per superar les dificultats sorgides en el moment en què la celebració del 9N va perillar”, però sense esmentar-ne les causes.

Aquesta declaració arriba després d’un procés de debat a nivell territorial. Al llarg de la setmana a través de les xarxes socials es van anar fent públics alguns resultats de les deliberacions en diverses assemblees locals, i tot apuntava a una victòria dels partidaris de no secundar l’estratègia convergent. A tall d’exemple, els partidaris de l’estratègia convergent aplegaven només el 40% dels suports al barri de les Corts o el 10% al barri de Gràcia.

Ara el següent moviment d’aquesta partida és el que ha de protagonitzar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, el proper dimarts. Tal com va fer Mas, Junqueras pronunciarà una conferència per exposar la seva posició sobre un possible avançament electoral. Les pressions sobre ERC per tal que acati participar del camí dibuixat per Mas són molt intenses, tal com demostra el fet que l’ANC ha trencat l’equidistància entre ERC i CiU. Junqueras, que no va aconseguir plasmar un desmarcatge nítid davant la renúncia de Mas al 9N primigeni, al temps que l’ANC s’alineava amb Òmnium i l’AMI en un pacte de silenci i assentiment a l’acatament de la prohibició de la Llei de Consultes.

D’altra banda, la CUP s’ha desmarcat frontalment de la proposta convergent. Amb tot, diversos mitjans de comunicació han estat insistint en la versió que la porta continua oberta. El cert és, però, que la CUP té la vista posada en una candidatura àmplia de l’esquerra rupturista, i en aquest sentit ha intensificat contactes els darrers dies. També des de l’esquerra independentista Endavant ha denunciat en un comunicat que “en la proposta de Mas no hi ha ni un sol element que permeti pensar que és un camí viable cap a la independència d’una part de la nació”.