L'Aplec del Ports estira contra la crisi i les retallades

L'Aplec del Ports estira contra la crisi i les retallades

ports 2012Ni crisi ni retallades. El XXXIVé Aplec dels Ports, celebrat entre el 27 i 29 de juliol a la vila de Forcall (540 habitants), va aplegar milers de persones per reivindicar una comarca viva, exigir la fi de l’abandó que pateix aquest indret per part de les institucions i gaudir d’una festa gratuïta i autofinançada que és un referent en el calendari de celebracions populars dels Països Catalans des de la seua primera edició, organitzada en 1978 a la Todolella. Des d’aleshores la trobada comarcal s’ha celebrat ininterrompudament amb l’única excepció de l’any 2006.

Amb el lema “Tirem… o estirem?” l’Aplec de Forcall va servir per plantejar les ja tradicionals demandes de llocs de treball estables per evitar que el jovent haja d’emigrar d’aquesta terra, uns serveis mèdics bàsics o la millora de les carreteres; d’altres més recents, com la fi de la prohibició de les emissions de TV3; i, sobretot, aquelles relacionades amb l’actual context de crisi: el manifest d’enguany denunciava les retallades en sanitat i educació -més greus encara en espais rurals poc poblats com el Ports- i demanava la continuïtat dels ajuntaments de la comarca, l’existència dels quals perilla si prospera la iniciativa de fusionar els municipis de menys de 5.000 habitants -el més poblat de la comarca, Morella, no arriba als 3.000 veïns i veïnes-. L’espectacle de presentació, coordinat pel còmic Valentí Pinyot, va exposar públicament totes aquestes exigències.

Quant al programa, per als tres dies d’Aplec es van organitzar a Forcall nombroses activitats, com ara excursions pel terme (a la Roca del Migdia i a la Mola de la Vila), exposicions, conferències i debats (sobre la Santantonà, festa local d’origen pagà i sobre el futur dels consistoris dels Ports) i també les presentacions de diferents col·lectius i de la seua feina: Xarxa Jove, Arran, Maestrat Viu, Escola Valenciana i la plataforma Castelló per la Llengua. L’assemblea de la Plana d’Arran presentà a Forcall la nova organització juvenil de l’Esquerra Independentista i el seu projecte per a les comarques septentrionals del País Valencià.

Però sens dubte el plat fort del cap de setmana van ser els concerts de les nits. Divendres 27 van actuar Al Tall, que va presentar l’himne de l’Aplec del Ports compost per a l’edició d’enguany, i Obrint Pas. Dissabte 28 la pluja va retardar el concert de La Gossa Sorda, que acabà traslladant-se al pavelló poliesportiu de la localitat. L’afluència tots dos dies fou massiva. Les actuacions de Lilit i Dionís, Tospadentro, Extracto de Lúpulo o Tashkenti, entre d’altres, van arrodonir una festa que va tornar a demostrar que els Ports és una comarca viva i disposada a estirar pel seu futur.