[bar group="860×106"]

L’arrest de tres independentistes a Mallorca destapa una campanya de criminalització policial i mediàtica

Dos militants d’Endavant i un tercer independentista han estat detinguts i interrogats per la Policia Nacional espanyola arran dels fets ocorreguts durant la Diada Nacional del 31-D, quan dos desconeguts cremaren una bandera espanyola i el cos armat intentà entrar a la manifestació a cops de porra junt a dos ciutadans feixistes que també intervingueren de manera violenta. La crònica dels fets ha destapat un possible cas de persecució policial i mediàtica per debilitar Endavant i l’Esquerra Independentista de Mallorca.

Als tres detinguts, se’ls acusa de danys i atemptats, malgrat que no existeix cap prova que participessin en els aldarulls que provocà la policia. De fet, segons alguns testimonis presencials, dos d’ells formaven part del servei de seguretat oficial de la manifestació i dedicaren els seus esforços a evitar danys majors entre la policia i els manifestants. A més, el tercer acusat és possible que ni tan sols estigués en el lloc dels fets.

Els aldarulls s’iniciaren després que la mobilització s’aturàs al carrer dels Oms, quan es va cremar una bandera espanyola. Diversos agents que ho presenciaren intentaren arrestar els encaputxats utilitzant les porres, mentre dos elements feixistes que es trobaven allà començaren a llançar cadires metàl·liques de la terrassa d’un bar contra la gent congregada.

En aquest moment s’iniciaren uns petits aldarulls, que se saldaren amb diversos independentistes ferits i un policia i un ex guàrdia civil també ferits. Tot això, segons es desprèn de les diferents versions ofertes per la Policia Nacional espanyola, l’Esquerra Independentista de Mallorca i la premsa que mostrà fotografies dels fets.

Criminalització personal

Durant les hores posteriors als fets no es produí cap detenció. Va ser una setmana després, quan la policia cità a declarar com a imputats els tres independentistes, que foren detinguts durant una estona en dependències policials. Curiosament, però, el cos armat no ha citat a declarar cap dels elements ultres que iniciaren els fets, malgrat que s’han publicat fotografies que demostren la seva participació en els aldarulls a pocs metres i a plena vista d’on es trobaven els agents.

El punt més obscur del cas es produí pocs dies després de les detencions, quan el periodista Manuel Aguilera del rotatiu espanyolista El Mundo – Dia de Baleares publicà un extens reportatge amb els noms i llinatges dels detinguts i una àmplia biografia de dos d’ells. Tot plegat, falsejant i criminalitzant la seva vida. A més, sembla que ho va fer en base a informes de caràcter polític, molt possiblement il·legals, que podria haver obtingut de fonts policials.

Curiosament, les dues víctimes d’aquesta persecució policial i mediàtica són dos dels fundadors d’Endavant Mallorca i tenen llarga experiència dins la lluita independentista a l’illa. Tots dos segueixen molt vinculats al teixit associatiu local, són ex membres del moviment juvenil i estudiantil, i durant la Diada també actuaren com a membres del serveis de seguretat de la manifestació. Així doncs, tot apunta que es tracta d’un nou cas de criminalització policial i mediàtica contra l’independentisme combatiu.


[bar group="860×106"]