[bar group="860×106"]

L’auditoria corrobora les irregularitats a INNOVA

fotopleauditoriaCUPUn dels casos de corrupció dins el sistema sanitari català ha estat el cas INNOVA de Reus [vegeu L’ACCENT 218], que va suposar la dimissió de Josep Prats com a president de l’Institut Català de Salut. Prats també era responsable del hòlding públic INNOVA i de l’empresa privada USP Hospitals. Aquest hòlding, un autèntic laboratori d’idees de gestió neoliberal, gestionava dues terceres parts del pressupost municipal sense cap control polític, i agrupava un seguit d’empreses que tenien els seus interessos principals en el sector sanitari. Això va generar, segons va denunciar la CUP, tot tipus d’irregularitats, i la intuïció que al darrera de tot plegat s’hi amagava tota una trama de saqueig de la sanitat pública cap a interessos i empreses privades. De fet, la intenció de Josep Prats era reproduir el model Innova a l’Institut Català de Salut.

Precisament, va ser la formació independentista qui va destapar el cas que va suposar la defenestració de Josep Prats de la cúpula del sistema sanitari català, portant la denúncia a la fiscalia de l’Audiència Nacional. Finalment, l’ajuntament cedí i ordenà realitzar una auditoria sobre INNOVA, els resultats de la qual es donaren a conèixer el passat 31 de juliol. L’auditoria reconeixia l’existència d’irregularitats en la gestió del hòlding, però no aprofundia en aspectes que segons la CUP tothom sap que són els realment delicats.

Una de les qüestions que ha denunciat el regidor de la CUP David Vidal sobre el contingut de l’auditoria, és que “atorga la mateixa importància al grup salut que a la resta d’empreses, quan el volum de facturació del primer és molt major que el de la resta i tothom sap que en aquest grup es on es concentren les principals sospites de mala gestió”.

Vidal ha sentenciat que “l’auditoria de Faura Casas ha verificat tot el que portem denunciant des de la nostra entrada a l’Ajuntament”. I, ha afegit que “aquest fet implica que el procés iniciat per la fiscalia vagi prenen cada cop més força”.En concret, l’auditoria reconeix les denúncies de la CUP, pel que fa a al no-justificació d’ingressos per part de les empreses dels diferents grups i les transferències que aquestes feien entre elles; el trossejament dels encàrrecs a empreses externes per evitar els concursos públics; la inexistència de mecanismes interns de control en al contractació d’obres i serveis i en el seguiment d’aquests; la utilització d’empreses municipals per aconseguir crèdit per a operacions que no tenen res a veure amb la finalitat d’aquestes; la contractació de personal sense concurs públic; i un llarg etcètera d’irregularitats que, segons Vidal, “posen el descobert del model INNOVA que va engendrar el tripartit i que portem anys i panys denunciant”.

Davant d’aquesta realitat, Vidal ha denunciat que “mentre que la CUP portem denunciant aquest fet des del primer dia, la resta de grups municipals ens deslegitimaven i criticaven”, però en canvi ara “hi ha consens en considerar que la gestió d’INNOVA no ha estat, almenys, correcte”.
Per aquest motiu, la CUP ha votat a favor que l’Ajuntament porti al Tribunal de Cuentas i a la fiscalia aquest document -com ja ha fet la pròpia CUP-. Però, per altra banda, “emplacem a l’alcalde a ser valent i a fer el que ja portem més d’un any reclamant-li: portar fins a les últimes conseqüències la denúncia d’irregularitats en el sí d’INNOVA i dels seus responsables, vist que l’antic govern i l’antiga oposició eren una colla d’irresponsables”.


[bar group="860×106"]