[bar group="860×106"]

Les ‘albaes’ fan el tret d’eixida de les Falles Populars i Combatives de 2010

fpc 2Els carrers de Ciutat Vella, a València, s’ompliren el divendres passat d’albaes, dolçaines i tabals per encetar les Falles Populars i Combatives (FPC) de 2010. A les 20.00h del vespre desenes de persones participaren del cercavila que s’estengué al llarg de més de tres hores.

En el decurs del recorregut es varen fer parades per cantar a diversos locals: Ca Revolta, Racó de la Corbella, la Mandràgora, Sahiri, la Manola, el Guirigall i la falla Murillo-Palomar. En llocs significatius del barri els versos prengueren forma de denúncia, com ara al solar del Princesa o el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM).

Les activitats seguiren l’endemà amb un concurs de paelles al migdia que es va realitzar al local de Ca revolta. La tret curiós, intercultural i enriquidor del concurs fou el jurat, conformat únicament per persones d’origen japonès. Finalment, el dia de festivitats s’acabà a la nit al mateix Ca revolta amb una festa de disfresses amb temàtica pirata (com el cartell de les FPC d’enguany) i amb punxadiscos.

Projecte compromès

“Aquest és un projecte que des de el principi intenta recuperar l’essència d’aquestes festes populars i festives però al mateix temps reivindicatives”. Així és com es presenten les FPC. Segons les persones organitzadores, des del franquisme les falles a València vénen arrossegant “xacres que sovint les fan conservadores, tancades, institucionalitzades, homogènies, espanyolitzades…”, davant d’això intenten oferir una oferta d’actes lúdics, culturals, populars… però també reivindicatius. Amb aquesta idiosincràsia duen ja huit anys fent festes.

Fotos del cercavila incial:

fpc 4

fpc3


[bar group="860×106"]