Les consultes del 20 de juny assoleixen un 14% de participació

67.515 persones van participar en l’onada de consultes per la independència celebrades aquest diumenge dia 20 en 48 localitats catalanes, un 13,92% de les 485.078 persones que hi estaven convocades. El 88,59% votà a favor de la independència de la nació catalana, un 8,17% ho va fer pel no, i un 2,24% en blanc.

Entre les localitats on s’ha votat aquest diumenge hi destaquen Mataró, la més gran, on ha participat el 23,69% (prop del 18% ho havia fet anticipadament); Cornellà de Llobregat, 10,3%; Sitges: 10,5%; Sant Boi de Llobregat, 6,71%; Cerdanyola, 13,88%; Esplugues, 6,72%; Olesa de Montserrat, 13,69%; Sant Feliu de Llobregat, 8,67%;  Palau Solità i Plegamans, 12,53 %; Mont-roig del Camp, 10,5%; o Falset, amb un 30,93%.

avv sant ildefons
Votacions a l’AVV de Sant Ildefons, a Cornellà

L’únic incident de la jornada es registrà a Mataró, on alguns elements feixistes van irrompre en un col·legi electoral, insultant els assistents i llençant part del material per terra, sense provocar majors contratemps.

En total, les totes consultes celebrades fins ara han mobilitzat 536.693 votants, gairebé un 20% dels electors que hi eren convocats.

En declaracions als mitjans, Uriel Bertran (ERC), i Alfons Lopez Tena (CDC), actuant com a portaveus de la Coordinadora de Consultes, han aprofitat per reclamar que el parlament autonòmic aprovi un referèndum ‘nacional’, referint-se a la iniciativa legislativa popular presentada per ells mateixos que pretén que el parlament autonòmic i l’estat espanyol aprovin una consulta només per al Principat, complint amb les limitacions del marc legal espanyol.

Properes consultes

DE moment no està prevista cap altra data per a una nova onada de consultes simultànies a diverses localitats, si bé ciutats importants com Terrassa o Tarragona les podrien fer a la tardor, i Barcelona podria fer-la a l’abril. Per altra banda, els i les catalanes emigrades o residents als Estats Units d’Amèrica s’han marcat el dia 9 d’octubre com a data per a fer la consulta per la independència, aquest cas sí, dels Països Catalans.