Les CUP creixen als vallesos i les CAV es reforcen a l'Occidental

Les CUP creixen als vallesos i les CAV es reforcen a l'Occidental

valles oriental vallès occidentalEl PSC manté la força als vallesos tot i que pateix una davallada de vots, mentre CiU i PP guanyen regidors als principals municipis

De 3 a 12 regidors és la pujada que han fet les CUP (Candidatures d’Unitat Popular) als municipis dels dos vallesos. La satisfacció, doncs, per aquestes candidatures és enorme. Mai l’esquerra independentista havia tingut tanta implantació municipal en aquestes comarques metropolitanes. Qui també ha crescut en regidors són les CAV (Candidatures Alternatives del Vallès), que han pujat de 14 a 16 regidors en municipis del Vallès Occidental, augment que també satisfà a aquestes candidatures heterogènies que se situen dins l’espectre de l’esquerra alternativa.

Pel que fa a les formacions parlamentàries, el PSC és qui guanya en la majoria dels grans municipis de la comarca, tot i que ha experimentat un descens del nombre de regidors respecte a fa quatre anys. Per contra, CiU i el PP guanyen suport entre els electors. ICV-EUiA aconsegueix una representació similar a la de fa quatre anys, mentre que ERC perd suports i queda fora de municipis importants com Terrassa, Sabadell o Sant Cugat.

Les CUP vallesanes: de 3 a 12 regidors

Pel que fa a la irrupció de les CUP, on aquestes candidatures ha aconseguit major implantació és al Vallès Oriental, amb la consolidació dels dos regidors de Sant Celoni (els mateixos que va aconseguir el 2007), l’augment d’1 a 2 regidors a Cardedeu i l’entrada per primera vegada als consistoris de Sant Esteve de Palautordera amb 4 regidors de cop i a Santa Maria de Palautordera amb 2 representants.

Al Vallès Occidental, la marca electoral de l’esquerra independentista també ha viscut un creixement, tot i que més modest, però que li ha suposat aconseguir per primera vegada entrar a un municipi d’aquesta comarca: ha estat a Sant Cugat del Vallès, amb 2 escons. La CUP també ha obtingut un molt bon resultat a Palau-solità i Plegamans, tot i que el 5% obtingut no li ha permès obtenir representació al consistori. Pel que fa a Terrassa, ha mantingut un percentatge similar de vots que el 2007 (el 1,28%). A Sabadell, la CUP s’hi ha presentat en solitari per primera vegada i ha obtingut un 3,11% dels vots, un resultat del qual la candidatura està molt satisfeta.

Sabadell: creix el suport a les candidatures alternatives

La ciutat de Sabadell, però, és un cas especial, ja que és l’únic municipi on han coincidit una candidatura de la CUP i una de les CAV de manera separada. Fins les darreres eleccions, aquestes dues formacions havien concorregut juntes sota el paraigua de l’Entesa per Sabadell. Aquesta candidatura va obtenir el 2007 un 8,15% dels vots.

Durant la darrera legislatura, però, la coalició es va trencar. En apropar-se les eleccions, la CUP va proposar a l’Entesa de refer l’aliança perquè hi hagués una única candidatura alternativa a la ciutat, però l’entesa no va ser possible. Per la CUP no era admissible buscar un pacte també amb ICV i ERC. Finalment, però, la fórmula de presentar-se per separat ha permès créixer els vots alternatius fins al 10,23%, ja que l’Entesa ha obtingut un 7,17% dels vots, amb la qual cosa manté els dos regidors; mentre que la CUP en solitari (però amb el suport del Moviment Popular de Sabadell i les organitzacions de l’esquerra independentista de la ciutat) ha arribat al 3,11% dels vots.

Les CAV mantenen la seva implantació

A més de Sabadell, les Candidatures Alternatives del Vallès han mantingut i fins i tot fet créixer la seva representació als ajuntaments de la comarca. En total, han aconseguit 16 regidors (el 2007 en van obtenir 14) i 13.790 vots al Vallès Occidental.

On han crescut és a Badia, amb la marca Alternativa d’Esquerres per Badia, on passen de 3 a 4 regidors. També a Cerdanyola creixen, ja que Compromís per Cerdanyola entra amb 2 regidors després que en les anteriors eleccions hagués quedat fora del consistori.

Per contra, a Ripollet el COP-Compromís per Ripollet ha perdut un dels 5 regidors que tenia; tot i això ha mantingut el percentatge de suport electoral per sobre del 18%. La pèrdua d’un regidor a Ripollet s’explica perquè en aquest municipi han passat de 4 partits amb representació a 5.

Els municipis on les CAV han mantingut la representació són Castellar, amb els 2 regidors revalidats de L’Altraveu; Rubí, amb l’ACR i també 2 regidors; i els ja citats de Sabadell.

A Barberà, l’Esquerra Alternativa de Barberà, amb un 4,6% de suport, ha quedat a pocs vots d’aconseguir un regidor.

El PSC reté les principals ciutats

Tot i que el PSC ha estat el principal derrotat de les eleccions municipals catalanes, als vallesos és una de les zones on ha aconseguit millor parar el cop i aconseguirà retenir l’alcaldia de les principals ciutats.

En el cas de Terrassa, tot i que cau de 13 a 11 regidors, el suport dels 3 regidors d’ICV hauria de permetre a Pere Navarro mantenir l’alcaldia davant dels 9 de CiU (que puja respecte als 6 de 2007) més els 4 del PP (que en perd 1).

Pel que fa a Sabadell, el tant criticat alcalde Bustos manté els seus 13 regidors, cosa que significa que ningú li pot posar en dubte l’alcaldia. En aquesta ciutat, la resta de forces mantenen la representació, a excepció del creixement de 2 a 3 regidors del PP i de la pèrdua d’ERC de l’única cadira que tenia.

El PSC també manté el seu poder indiscutit a Granollers. A la capital del Vallès Oriental, tot i que el partit perd un regidors (de 14 a 13), li queden molt lluny els 6 regidors de CiU sumats als 4 del PP. En aquest municipi, entra amb1 regidor ICV-EUiA, i ERC cau de 2 a 1.

L’excepció a les principals ciutats vallesanes és Sant Cugat, un dels principals feus de la burgesia convergent a l’àrea metropolitana. En aquesta ocasió, CiU fins i tot ha aconseguit créixer en un regidor més (de 14 a 15). I el PP també ha crescut, de 2 a 4 cadires. Per contra, qui ha caigut en suports és el PSC (passa de 4 a 2 regidors), ICV-EuIA 8de 3 a 2) i ERC, que queda sense representació. L’altra formació que està satisfeta de la eleccions a Sant Cugat és la CUP, que irromp amb 2 regidors.

Finalment, malgrat que ha aconseguit entrar en diversos ajuntaments metropolitans, la feixista Plataforma per Catalunya no ha aconseguit entrar a cap de les principals ciutats del Vallès. A Mollet i Sant Cugat, però, s’han quedat a pocs vots d’aconseguir un regidor (a Mollet han aconseguit un 4,87% del vots i a Sant Cugat el 4,81%).

  • El suport a les candidatures d’unitat popular i d’esquerra alternativa al Vallès Occidental i al Vallès Oriental:

valles oriental vallès occidental

+ Tots els regidors de la CUP poble a poble

+ Es debilita el domini del PSC al Baix Llobregat i CiU esdevé segona força

+ La taca de la unitat popular s’estén al Penedès, Anoia i el Garraf

+ El PSC perd l’hegemonia al Barcelonès mentre CiU guanya Barcelona i el PP Badalona

+ Matisos dins el domini blau. Radiografia de les eleccions a la Ciutat de València

+ Illes Balears: El PP arrasa, però el PSM aguanta l’embestida