Les Falles Populars i Combatives ofereixen un any més un alternativa de base a la festa oficial

Per a un determinat perfil de gent, l’arribada de les falles constitueix l’excusa perfecta per abandonar València durant uns dies: el soroll, les gentades, la disbauxa general i, per què no dir-ho, la coentor que impregna molts dels actes de la festa oficial, controlada en bona part per la dreta antivalenciana. Tanmateix, no tota la festa es belluga pels cercles institucionals i conservadors, i les Falles Populars i Combatives (FPC) ofereixen una alternativa autogestionada i de base que convida a no marxar del cap i casal, com bé indica el seu lema d’enguany: Jo em quede.

Els diversos col·lectius que organitzen les FPC han preparat una programació que torna a recuperar l’esperit de la festa popular i que arranca aquest dijous 10 de març amb la inauguració de l’exposició fotogràfica Glosadors, de l’Oriol Clavera, col·laborador habitual de L’ACCENT. La mostra es podrà visitar a El Racó de la Corbella (C/ Maldonado 46, baixos). L’endemà la festa es trasllada a Ca Revolta (C/ santa Teresa 10), on a les 20h el versaor Josemi Sánchez cantarà les albaes de benvinguda. Després,a les 22.27h començarà al mateix espai el cercatasques amb dolçaina, tabal i albaes off.

El dissabte 12 al migdia tindrà lloc un esmorzar a El Racó de la Corbella, on hi haurà una trobada de germanor de les festes populars de les comarques del País Valencià. De vesprada, a les 17h les FPC es mouran cap a la plaça del músic López Chavarri on hi ha organitzada una trobada cultural. Ja a la nit, el punt de trobada serà al centre cultural Artefacto (C/ Peu de la Creu 8), on arribarà el torn de l’Arròs Movie Party amb paella col·lectiva amb l’actuació dels Ovidi Twins i Koulumek (21h). Ho organitza Compartir Dóna Gustet.

La següent jornada serà el dimarts 15, nit de la plantà i de la música en valencià. El teatre Micalet (C/ Mestre Palau 60) acollirà el concert d’Arthur Caravan, qui hi durà l’espectacle Si t’arriba el dematí (20h). Aquest acte està coorganitzat amb la Societat Coral el Micalet i el preu de l’entrada serà de 7 euros, 5 euros si es compra de manera anticipada. Ja a les 22h, l’Assemblea de Joves de València ha preparat un concert a l’Ateneu Popular (C/ Pere Bonfill 12) amb Skac al rei, Skalingrad, Mos-Kou, Aixada i PD.

El dimecres 17 el programa arrancarà a l’hora de dinar amb la calçotada antirepressiva que tindrà lloc a El Racó de la Corbella (caldrà reservar). Paït el dinar, els campionats de truc i xamelo al mateix local ajudaran a passar la vesprada amb calma fins que en arribar el vespre (20:36h) la festa ens porte al barri del Botànic, on Arquitectures Col·lectives ha preparat un comboi a la fresca amb concerts, música i varietés a l’espai de l’associació cultural Magatzems (C/ Túria 53).

Finalment, la vespra de sant Josep serà el darrer dia de FPC. A les 14h tindrà lloc el seté concurs internacional de paelles. A la mitjanit, a Ca Revolta, hi haurà l’ESOC in the balcony (maremeua quina por!) [sic]. I a les dues de la matinada, al mateix centre social, una festa de disfresses amb la música de 3Chutas dj’s.
D’altra banda, una novetat d’enguany de les FPC ha estat l’edició del seu primer llibret de falles, en col·laboració amb l’associació cultural Moixama, el qual es pot descarregar a la web www.fallespopulars.org. Una altra iniciativa per tractar de recuperar una festa tant anys segrestada, però que és de totes i tots els que es queden a València aquests dies.

Falles descentralitzades
Des de fa anys que les Falles Populars i Combatives intenten recuperar el centre de la València per a la festa, ja que aquest és el punt que concentra més gent, però també el més assetjat per la mercantilització, el turisme i les institucions. No obstant això, hi ha activitats alternatives arreu de la ciutat, des de la Malvarosa a Sant Marcel·lí.

Cal destacar els actes que s’organitzen, com cada any, al Centre Social Terra, al barri de Benimaclet. Enguany, el Terra i Maulets han organtizat per al dia 16 una programació ben completa: amb paelles al carrer, plantà i cremà de falla, cercavila i, per acabar, concert de Naia i de Batà.

D’altra banda, el dijous 17, Escola Valenciana ha organitzat el tercer Concert de Falles a Burjassot, que enguany tindrà en cartella els Sva-ters, presentant el disc Sexe, putxero i Rock&Roll, Rapsodes, presentant Ouiea!!! i Benimaclet Klub Ska. Les entrades són a 5 euros i es regalarà el CD de la Gira als 1.000 primers assistents.