Les II Jornades de lluita ebrenca reuneixen més de 100 persones a Can Vies

Les II Jornades de lluita ebrenca organitzades per Jóvens de les Terres de l’Ebre a Can Vies (al barri barceloní de Sants) s’encetaven en un marc en què ‘no hi ha un transvasament a punt de fer’ i, per tant, amb una expectativa d’assistència ben diferent a les jornades passades.
Si  més no, els diferents temes tractats en la taula rodona que diversos membres de Jóvens van realitzar, van demostrar que continua ben present la preocupació per les diverses agressions al territori ebrenc.

Començant per recordar denúncies més generalitzades i a l’ordre del dia, com el Pla Bolonya o les diferents accions urbanístiques, Jóvens va fer una petita explicació del seu origen com a col·lectiu i de les diverses actuacions que han anat realitzant al llarg dels seus anys de vida. “Jóvens naix amb el moviment en contra del Pla Hidrològic Nacional”, comentaven, “allí vam aprendre que el món no era com el pintaven els mitjans de comunicació; vam aprendre a lluitar per denunciar un model territorial que no ens agradava”. 

D’aquesta manera, Jóvens de les Terres de l’Ebre, actualment, no només es mou per defensar problemàtiques derivades de l’aigua, sinó que treballa per denunciar més agressions que el territori ebrenc viu a ple rendiment. “Els transvasaments són els conflictes que han tingut més ressó”, continuaven, “però no podem oblidar la resta de problemes”. Així doncs, després de fer un repàs a l’actualitat hidràulica, destacant les obres del canal Xerta-Sénia, els pous de Vinallop i el polèmic cabal mínim del riu amb els seus sediments, va arribar el moment de parlar de la massificació eòlica a la Terra Alta i del projecte de la planta de gas a Vinaròs. “Ens cal una societat atenta i combativa”, deia un dels membre de Jóvens, “és necessària més conscienciació social”. 

Fent un repàs al projecte dels 155 molins de vent previstos a la Terra Alta i la línia d’alta tensió que ja està en obres, es va destacar la posició de Jóvens en aquesta problemàtica. “No anem en contra de l’energia eòlica”, explicaven, “sinó de la manera en què es vol crear”. 

A continuació, es va presentar la campanya Apaguem les Nuclears, on Jóvens de les Terres de l’Ebre participa, i amb la qual es volen ressaltar els diversos motius, medioambientals, socials i econòmics, que existeixen per demanar una no-renovació de les llicències de les centrals nuclears. “Volem un país que no sigui depenent d’energia”, explicava Jóvens, “perquè, com més control per part de les empreses energètiques, menys democràtica serà aquesta font tan necessària”. 

Tot seguit, també es va fer la presentació de la Bicicletada “Pedaleja pel futur del territori” que Jóvens de les Terres de l’Ebre està organitzant per a Setmana Santa. Un recorregut que va des d’Ascó a Tortosa, durant tres dies i fent parades a les diferents poblacions de la ruta, on tindrien lloc diverses activitats lúdiques i reivindicatives. 

Finalment, es va obrir el debat al públic assistent i, després d’un sopar amb productes del territori ebrenc, Pepet i Marieta, en format acústic, va posar el punt i final a unes jornades ebrenques que, tot i la preocupació inicial, van ser un èxit rotund.