Les línies roges i no tan roges de Ciudadanos al País Valencià

Les línies roges i no tan roges de Ciudadanos al País Valencià

Pocs dies abans de les eleccions una entrevista en la cadena estatal La Sexta, deixava en evidència Carolina Punset. La líder de Ciudadanos es feia un embolic amb les consignes del partit, als municipis valencians cercarien acords amb el partit més votats, però calia desallotjar els corruptes (i feia al·lusió al PP) i alhora evitar l’arribada al poder del “l’autèntic cavall de Troia del nacionalisme totalitari” -és a dir Compromís. “Em deixa un titular, vostè prefereix pactar amb el PP que amb Compromís” deia la periodista, i Punset (exmilitant fundadora d’Equo) no sabia on ficar-se.

L’endemà de les eleccions Ciudadanos ja mostrava les seues cartes i accentuava la crítica al “nacionalisme” de Compromís. La formació dels governs municipals ha acabat per mostrar l’ordre de prioritats del partit d’Albert Rivera. L’aritmètica electoral obligava a triar entre PP i pactes amb els nacionalistes, i en moltes poblacions la realitat obligava els regidors de Ciudadanos a optar per la segona opció. La direcció del partit, però, s’ha mostrat intransigent amb qualsevol concessió al seu nou enemic i ha iniciat l’expulsió dels regidors díscols, amb l’advertència que si no deixaven l’acta serien considerats trànsfugues.

cristina_fernandez-ciudadanos

Cristina Fernández, regidora de Ciudadanos a Benicàssim i nova diputada provincial per Castelló.

El primer en caure va ser el regidor de l’Alcora, Marcos Masó, després d’un pacte amb el PSOE i Compromís que donaria l’alcaldia, en primer termini, als segons. Posteriorment caigué els dos regidors taronges de Vilamarxant, per un pacte similar, que donava l’alcaldia al PSOE. L’última purga afecta un regidor de la Font de la Figuera (on el nou alcalde és nacionalista), dos de Torreblanca (per afavorir un govern del PSOE i Compromís), Santa Pola (on els tres regidors han entrat en un govern de cinc partits amb Compromís) i Torís (on el regidor de Ciudadanos esdevé alcalde per sis mesos, gràcies a un pacte amb PSOE i el partit de Mònica Oltra).

La contundència de la cúpula de Ciudadanos, que analitza la política de pactes des d’una perspectiva molt principatina, contrasta amb la laxitud d’altres línies roges. Així doncs, a Benicàssim Ciudadanos va preferir investir alcaldessa una imputada per malversació i prevaricació -Susana Marqués (PP)-, abans que “donar suport a un partit separtista” com Compromís. A més a més, la regidora del partit d’Albert Rivera a Benicàssim, Cristina Fernández, ha estat nomenada diputada provincial per Castelló. Es dóna el cas que aquesta regidora està casada amb el vicente_tirado-que-grandes-bandera-franquista

coordinador de Ciudadanos a Castelló, Vicente Tirado, famós pels seus comentaris franquistes a twitter. vicente-tirado-franco-gran-presidente

A Crevillent el partit de Carolina Punset ha preferitmantenir en l’alcaldia Cesar Augusto Asencio (PP) que ha ocupat càrrecs de direcció al PP i la vicepresidènciade la Diputació d’Alacant. Asencio, que va arribar a l’alcaldia fa 24 anys gràcies al vot d’un regidor de Falange, ha estat esguitat recentment per la polèmica degut a un article antisemita publicat al Diari Información el 1979. Ben prop d’allí, a Cox, Ciudadanos s’ha fet amb l’alcaldia gràcies al vot de Compromís, tot i que no s’ha signat cap pacte entre ambdós partits. Això pot ser és el que ha salvat el nou batlle, Miguel Ángel Gambín.

Cap d’aquestes darreres actuacions comentades ha estat sancionada, és malbert-rivera-plataforma-movimiento-ciudadano_ediima20131017_0363_13és, en el cas de Benicàssim, s’ha premiat la regidora amb un càrrec a la Diputació. Per acabar-ho d’adobar, el fundador de Ciudadanos al País Valencià, l’exministre d’interior del PSOE Antoni Asunción, ha estat imputat recentment per frau en la venda de la seua empresa al Banc de València. Les línies roges, s’esvaeixen segons el cas i segons el qui. El que sembla clar, és que el partit d’Albert Rivera considera el País Valencià qüestió d’estat.