Les mobilitzacions del 9 d'octubre: del tripartit a la desobediència

Les mobilitzacions del 9 d'octubre: del tripartit a la desobediència

Com cada any, l’epicentre mobilitzador de la diada del 9 d’octubre és la manifestació que a les sis de la vesprada eixirà de la Plaça de Sant Agustí. Una mobilització, però, que comptarà amb dos blocs i dos missatges força diferents.

Mentre la Comissió 9 d’octubre ha optat per un lema amb un fort tint preelectoral, l’esquerra independentista destaca la desobediència com a clau per a donar la volta radical a la situació.

Així, la Comissió 9 d’octubre es manifesta amb el lema “Fem possible el canvi al País Valencià” i fa una crida per a fer aquest canvi a través de l’alternança parlamentària. El manifest reclama confiança en les formacions progressistes quan diu que “afirmem la necessitat de la política i neguem la generalització del desprestigi d’aquesta” i que “tots no són iguals”.

Els plantejaments amb què l’esquerra independentista afronta aquesta diada es troben en un altre marc. La transformació social, per l’esquerra independentista, “no es produeix ni en parlaments ni en despatxos, perquè per més que s’apropen tot tipus d’eleccions hem de tindre clar que la batalla pels nostres drets es juga fonamentalment a les nostres aules, als nostres llocs de treball, les nostres places i carrers”. El lema, “Per canviar-ho tot: desobeïm” referma aquests plantejaments.

Per la seva banda, Podemos, la gran incògnita del panorama valencià, ha declinat participar en aquesta mobilització, a l’espera d’un posicionament al respecte de la seva intervenció i posicionament entorn la qüestió valenciana.

Actes previs

Algunes organitzacions han aprofitat la vigília de la diada per escalfar motors de formes molt diverses. Així, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha penjat una gran estelada de la facultat de filologia de la Universitat de València. Aquesta acció ha tingut força ressò mediàtic i les joventuts del PP no han trigat gaire a traure el seu clàssic discurs sobre “l’adoctrinament nacionalista”.

Adoctrinament catalanista,estelades i quatribarrades en escoles i Universitat Este #9dOctubre DENÚNCIA i #QueNoTeLien pic.twitter.com/u5ieRYgmtn

— NNGG C. Valenciana (@NNGG_CV) October 8, 2014

D’altra banda, les Falles Populars i Combatives han celebrat la ja tradicional Mocaorà de la Plaça del Pilar, amb sopar i concert.