Les organitzacions juvenils de l’EI valoren la capacitat organitzativa de base de la societat catalana pel 28FDesprés d’aquesta segona onada de consultes del 28F, recollim la valoració de les dues organitzacions juvenils de l’Esquerra Independentista, CAJEI i Maulets. Ambdues organitzacions han valorat positivament la capacitat organitzativa de base de la societat catalana, alhora que Maulets ha criticat el boicot mediàtic i la CAJEI ha insistit en el fet que les consultes són un pas més en la lluita, i no l’únic possible.

En declaracions a L’ACCENT, un dels portaveus de Maulets, ha manifestat que el fet que la participació hagi superat en molts casos la participació al referèndum de l’Estatut de la Comunitat Autònoma de Catalunya, “demostra la caducitat d’aquest i la necessitat de trencar el marc constitucional i apostar per una sortida com a nació independent”. A més, ha lamentat el boicot mediàtic que han patit aquestes consultes, però alhora ha valorat “l’efecte moral de les consultes sobre els catalans” que considera que “demostren la capacitat de la gent d’organitzar-se des de la base, la capacitat d’actuar en clau constructiva i les xarxes que s’estan teixint als pobles i ciutats”.

Per la seva part, la CAJEI ha felicitat a través del seu portaveu “a totes les persones dels diversos movimets socials i societat civil que ha organitzat aquesta segona jornada de consultes”. Unes consultes que considera que són “una mostra més de la insistència i perseverància de la societat catalana per avançar i aprofundir en un dret democràtic com el de l’autodeterminació”. I ho ha fet, diu, “sense comptar amb els partits que han volgut i volen instrumentalitzar aquesta iniciativa popular”. Tot i això, també ha insistit en el fet que “no obstant això, no hem d’oblidar que les consultes són un pas més, no l’únic possible, en la lluita per un país lliure i sobirà. Un país on les persones tinguin dret a decidir sobre el que els afecta, un país socialista”.