Les preguntes de David Fernández a Rodrigo Rato, més enllà de la sandàlia

Les preguntes de David Fernández a Rodrigo Rato, més enllà de la sandàlia

La sandàlia que el diputat de la CUP David Fernández va ensenyar com a menyspreu a Rodrigo Rato durant la compareixença d’aquest darrer en una comissió d’investigació del parlament de Catalunya el passat 12 de novembre s’ha convertit en una de les icones de la protesta social d’enguany. Aquest gest ha tingut l’habilitat de dibuixar una separació entre partidaris i detractors molt apropada a la separació real entre perjudicats i beneficiats de la crisi. Abans d’aquest gest, però, el diputat de la CUP va efectuar unes preguntes que van ser respostes amb evasives per l’exministre i expresident de Bankia. Aquestes preguntes, que publiquem a continuació, permeten dibuixar el context en què es va produir la fallida d’una entitat que mesos abans havia absorbit gran part del sistema financer valencià.
1. Quines van ser les causes de la fallida de Bankia?

2. Bankia era la caixa del PP? Li ho pregunto perquè vostè era el president i, per exemple, Ángel Acebes era el president de la comissió d’auditoria, proposat per vostè, i que per cinc mesos de treball va cobrar 163.000 euros.

3. Quant va cobrar durant la seva curta presidència (de gener a desembre de 2010) de Caja Madrid i la posterior de Bankia (de desembre de 2010 a maig de 2012)? És cert que com a president de Bankia va cobrar 2,34 milions d’euros anulas (un dels més alts entre els directius de banca de l’estat espanyol), i el seu pas per Caja Madrid li va reportar 2,7 milions d’euros més?

4. A què es deu la diferència patrimonial de 3.500 milions d’euros que va detectar Deloitte i que va portar a aquesta empresa a no signar l’informe d’auditoria?

5. Com és possible que anunciés uns beneficis pel 2011 de 309 milions d’euros però que , després de la seva marxa de Bankia es convertissin en un forat de 3.000 milions? Vostè va maquillar els resultats de l’entitat?

6. Sap les raons per les que la revista econòmica Bloomberg el va nomenar cinquè pitjor CEO del 2012?

7. És cert que se li imputa la comissió dels següents delictes: falsificació dels comptes anuals i dels balanços, administració deslleial o fraudulenta, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda?

8. Vostè s’atribueix algun grau de responsabilitat en la fallida de Bankia? Qui són sinó els responsables? Per què atribueix la responsabilitat del que va passar a l’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordoñez?

9. Vostè va dimitir com a president de Bankia el 7 de maig de 2012 després de dues reunions, els dos dies anteriors, entre el ministre d’economia Luís de Guindos i els presidents del Banc Santander -Emilio Botín-, CaixaBank -Isidre Fainé-, BBVA -Francisco González- i vostè mateix. Què va passar en aquestes reunions?

10. El seu pla de rescat de Bankia amb diner públic ascendia a 7.000 milions d’euros mentre que el que finalment es va aprovar sota la presidència de José Ignacio Goirigoizarr pujava a 24.000. A què es deu aquesta diferència abismal?

11. La situació límit de Bankia podría haver desembocat en el rescat de l’estat?

12. Per què el Banc d’Espanya, sota la direcció de Luís Linde, va obrir a principis d’aquest any una investigació sobre Bankia en relació a desquadraments comptables en la filial immobiliària -Bankia Habitat-, i per la desmesurada política de retribucions del grup després de la seva declaració de fallida?

13. Com valora la sortida a borsa de Bankia? Abans de fer-ho, Deloitte classificava l’entitat com “una empresa amb pèrdues o en punt mort o amb un baix nivell de rendibilitat”. Aconsellava aquest diagnòstic la sortida a borsa?

14. Per què afirma que el govern de Rodríguez Zapatero el va obligar a sortir a borsa?

15. Vostè defensa la legalitat de les preferents?

16. Un informe de la CNMV assenyala que a través de les preferents Bankia va beneficiar a uns clients en perjudici d’uns altres, ja que l’entitat comprava preferents que els clients es venien i Bankia les col·locava a altres clients a preus “allunyats del seu valor raonable”, segons assegura aquest informe de la CNMV. Ho comparteix?

17. La quitança imposada als titulars de preferents i deute subordinat va suposar per Bankia una plusvàlua de 1.800 milions d’euros. Si hi sumem la conversió de preferents en accions, el resultat és que Bankia va reduir les seves necessitats de rescat en 6.500 milions. És a dir, els estafats contribueixen també a sanejar l’entitat. Com ho justifica?

18. Els estafats per Bankia per preferents i deute subordinat són 183.000 persones. D’aquestes, quantes han recuperat el 100% de la seva inversió? Ens pot garantir, ara i aquí, que tots els estafats per preferents i deute subordinat recuperaran els seus estalvis?

19. Sap que recentment la consultora KPMG ha contractat José María Aznar com a assessor personal del seu president a Espanya, John Scott, per orientar-lo sobre qüestions geopolítiques i macroeconòmiques? A la vegada KPMG va assessorar Bankia en el procés pel qual va vendre el seu negoci immobiliari -Bankia Habitat- al fons d’inversió Cerberus, on treballa José María Aznar Botella, fill de l’expresident. Amb aquests antecedents li sembla normal que el FROB escollís KPMG per a que actués d’àrbitre “independent” en el procés per decidir els preferentistes de Bankia que serien enganyats i el que aquests podrien recuperar?

20. Per què no van demanar perdó per haver emès preferents? Nova Galicia ho va fer.

21. Com s’explica que Bankia acumulés 100 milions de metres quadrats de sòl improductiu, 45.000 habitatges i 15.000 locals i garatges sense vendre?