Les retallades en cultura a Balears deixen Palma en una situació molt precària


>>Tant la institució autonòmica com la insular redueixen els pressupostos destinats a l’efecte, i el programa de les nits d’estiu a la ciutat queda reduït a la meitat.

Les retallades en matèria de cultura també són una realitat latent a les Illes Balears, tant a nivell autonòmic, com a Mallorca i a la seva capital, Palma. De moment, de la confecció dels pressupostos no se n’ha pogut extreure res, ja que ha estat impossible aprovar-ne uns i s’han prorrogat els de 2010.  Tot i així, la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern del PSIB-PSOE ja va anunciar abans de perdre les eleccions que el pressupost destinat a l’efecte podria reduir-se en un 15 %, com a mínim.


Mentrestant, el Consell de Mallorca, que és la institució amb més competències en matèria de cultura, acabarà l’any amb reduccions pressupostàries d’entre el 10 i el 15 %, malgrat que l’equip directiu encara no ha pogut oferir dades exactes de les retallades en aquest sentit.  

A Palma, però, és on les retallades s’han començat a notar amb tot el seu dramatisme. L’Ajuntament no ha deixat de reduir les partides destinades a la regidoria de Cultura des de l’any 2008. En l’exercici de 2009, ja es va reduir el pressupost en un 10 %, i el passat 2010 es van percebre mig milió d’euros menys.

A més, el nou regidor de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, ha presentat ja el programa de les nits d’aquest estiu 2011 a la ciutat, que disposen de la meitat del pressupost i han reduït en un 33% l’oferta cultural de la temporada. Entre altres, desapareixen del programa esdeveniments com el Festival de Cançons de la Mediterrània o el Sona9.cat, un festival de referència que va néixer fa tres anys per promoure la música en català.
Aquesta situació deixa Palma en una situació molt dèbil en matèria de protecció i promoció de la cultura, ja que les inversions de la ciutat (tant pròpies com sumant-hi les partides d’altres institucions) estan molt per sota de la mitjana europea o en comparació a Barcelona, que dobla la inversió en cultura de Palma de forma proporcional.