[bar group="860×106"]

Les treballadores d’Esfosa guanyen terreny

L'empresa suspèn la sanció i les treballadores desconvoquen la vaga per facilitar la negociació

El pols entre les treballadores d’Esfosa i l’empresa suma una “petita victòria” per a la plantilla, segons la part laboral. L’empresa suspèn de manera temporal tant la sanció de sis mesos sense sou i feina contra el comitè com un ERO que contra tota la plantilla, interposat fa pocs dies. El comitè de vaga desconvoca la mobilització del dilluns 27 per facilitar la negociació entre les parts.

“Petita victòria” per a les treballadores d’Esfosa. Així ho qualifiquen tant Monserrat Castañé, presidenta del comitè d’empresa, com Antoni Iborra, advocat del comitè i de la COS. El motiu, la suspensió temporal de la sanció interposada contra el comitè de vaga que deixava sense sou i feina durant sis mesos a set de les seves vuit integrants -les sis de la COS i la de CCOO, se’n deslliurava la d’UGT-.

L’empresa també ha retirat de forma momentània un ERO -Expedient de Regulació d’Ocupació- de reducció de jornada d’un any de durada. L’ERO l’havia anunciat el 21 de juny i afectava 139 persones, la totalitat de la plantilla. Segons fonts de la COS -Coordinadora Obrera Sindical-, l’empresa justificava l’ERO “pels perjudicis de la vaga dels dies 29 i 30 de Març i la desconfiança que s’ha generat vers els seus clients”. Per al sindicat, ara s’obre un període acordat de 15 dies “de pau” per obrir un període de negociació.

Nova fase amb bon peu

Les expectatives davant de la nova etapa són cautes. Tant Castañé com Iborra parlen de “petita victòria” però afegeixen que “la lluita continua”. Iborra es mostra “moderadament optimista”. Castañé valora que s’han aconseguit els objectius inicials: suspensió temporal de la sanció i retirada momentània de l’ERO. L’assoliment de les fites va dur l’assemblea de l’#AcampadaEsfosa a desmuntar la mobilització i tornar a treballar el dilluns 27, un cop desconvocada la vaga.

L’assemblea va tenir lloc divendres al matí. “Ja celebrarem Sant Joan un altre any, enguany tocava lluitar”, s’expressava Castañé. El debat havia estat precedit d’una llarga visita a inspecció de treball: més d’onze hores en què el mediador de la Generalitat va fixar la fita de no marxar d’allà sense cap acord. El principi a què van arribar treballadores i empresa va ser sotmès a l’assemblea. Ambdues parts havien de mostrar-hi oposició, si s’esqueia, abans del diumenge a les 12h. Poc després de l’hora acordada i sense cap posició contrària, el compte de twitter de la Vaga Esfosa anunciava les novetats del conflicte a l’empresa.

El conflicte és a tot el sector

“Volem estendre la lluites a les altres càrnies”, exposa Castañé, qui assegura que el conflicte és a tot el sector, on denuncia l’existència de “falses cooperatives”. “Els empresaris no tenen dignitat, nosaltres sí. I jo abans que res sóc treballadora”, conclou la presidenta del comitè de vaga, que afegeix que no té paraules per agrair el suport rebut.

En el mateix sentit s’expressa Iborra, qui afirma que continuaran la lluita per altres mitjans. El propi advocat exposa que amb la retirada temporal acordada de l’ERO no queda que no el tornin a presentar. Pel que fa a la suspensió de la sanció, s’acorda almenys fins a la data de judici en què el jutge ha de resoldre segons demanda interposada per la part laboral. Els judicis que no s’han suspès, però, són contra el soci Josep Ramisa i el gerent Jordi Saball. “No els pensem retirar”, exclama Castañé.

Iborra denuncia la problemàtica general de les càrnies a la comarca. “La situació de les cooperatives és brutal, amb sous baixíssims i condicions deplorables”, assegura. Explica que miraran d’exportar la lluita a d’altres empreses del sector. En aquest sentit, Iborra considera la fita assolida com un punt i a part, on “la lluita no s’atura” i la solidaritat serà encara necessària. “És un petit respir per seguir lluitant”, afirma.

Desmuntatge de l’#AcampadaEsfosa

A les 12h de la nit del diumenge 26 al dilluns 27 de juny, hora en què havia de començar la vaga, les treballadores d’Esfosa i solidàries van desmuntar l’Acampada. La mobilització al polígon càrnic de Vic feia més de tres setmanes que durava per visibilitzar un conflicte laboral que depassa, de llarg, el d’una empresa en concret. La foto final de família mostra l’alegria de les treballadores fent una ‘botifarra’ a l’empresa càrnia.

Foto: @jcomajoan

Foto: @jcomajoan


[bar group="860×106"]