Les víctimes dels crims de l'Estat Colombià denuncien la responsabilitat del govern espanyol

ColòmbiaLuz Helena Ramírez, representant del Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado de Colòmbia, denuncià aquest dissabte passat a València la situació de pobresa i manca de democràcia al seu país. Ramírez recordà l’assassinat i la tortura de desenes de milers de persones per part dels governs oligàrquics colombians.

>> Denuncien la responsabilitat de l’Estat Espanyol en el conflicte que es viu a Colòmbia.

En un acte celebrat a l’Ateneu popular, convidada per l’organització de l’esquerra independentista Endavant, l’activista dels drets humans remarcà que els més afectats per l’exclusió i la repressió de l’estat són “les classes populars, els camperols, els sindicalistes, els indígenes i les dones,… en un país on vora el 65% de la població viu sota el llindar de la pobresa i on un 27% d’aquests passa amb menys d’un dòlar americà al dia”. Denuncià igualment que “les lluites que reivindicaven el dret a l’educació, a la salut, a les terres per treballar, a l’autoorganització de les comunitats,… tingueren com a resposta una dura repressió que donà com a resultat l’esclat d’un conflicte armat entre l’estat i el seu exèrcit i les diferents guerrilles que sorgiren per a defendre’s d’aquestes agressions.”

També s’assenyalà la responsabilitat de l’Estat Espanyol en el conflicte que es viu a Colòmbia, a causa dels interessos que tenen les empreses multinacionals espanyoles, entre les quals cità el grup de comunicació Prisa (Cuatro, la Ser, El País) i l’editorial Planeta, empreses que segons afirmà controlen els mitjans de comunicació de Colòmbia. Ramírez Criticà el fet que Zapatero sigui el màxim valedor del president Uribe davant la Unió Europea, recordant els vincles d’Uribe amb el narcotràfic i els grups paramilitars i la seva política que ha suposat una escalada de la violència al país. Així mateix, s’assenyalà que el canvi en la presidència d’Estats Units “no suposarà cap modificació en l’estratègia nordamericana a llatinoamerica com així ho demostren les set noves bases que Obama instal·larà a Colòmbia”, fet que denuncià com a prt d’una estratègia per “convertir Colòmbia en l’Israel d’Amèrica llatina”.

En les properes setmanes, la representant de MOVICE viatjarà a diferents indrets dels Països Catalans per tal d’entrar en contacte amb la diàspora política colombiana i explicar la realitat d’aquest poble.