[bar group="860×106"]

L’escultura “25 d’abril. 1707” de Gandia serà retirada

25abrilgandiaL’any 2007 amb motiu del 300 aniversari de la Batalla d’Almansa l’ajuntament de Gandia va encarregar una escultura al prestigiós artista alcoià Antoni Miró titulada “25 d’abril. 1707”. Construïda en ferro ex professo tot tenint en compte el diàmetre de la rotonda i basada en La rendició de Breda de Velázquez, l’escultura té un frontal de 25 metres i és un dels símbols més importants de la ciutat pel seu accés nord.

La batejada aleshores com Plaça 25 d’Abril passava a atresorar una de les obres escultòriques més rellevants dedicades a aquest tràgic episodi i de la Guerra de Successió que va suposar la pèrdua dels drets forals dels territoris catalans i que explica la situació d’ocupació espanyola dels Països Catalans.

L’actual alcalde popular de Gandia Arturo Torró anunciava fa uns dies el seu propòsit de retirar aquesta escultura del seu emplaçament per recol·locar-la en un altre indret el primer d’agost a “cost zero”. S’addueix literalment que l’escultura “no és compresa pels madrilenys”, però l’operació amaga en realitat un nou acte de censura i de damnatio memoriae que ja ha fet desaparèixer darrerament espais i símbols culturals de la ciutat que no estan en concordança amb la línia folcloritzant i espanyolista de l’actual corporació.

Tancament de mitjans de comunicació públics i monopolització de tots els privats, col·laboració amb la cadena MTV i programes com Gandia Shore, corregudes de bous, amenaça de destrucció de la platja de l’Ahuir, combats de boxa organitzats per feixistes, repressió policial, concerts de J. Iglesias o I. Pantoja, etc. són només alguns dels espectacles a què ens té acostumats l’ajuntament de Gandia.

Per sort, la societat civil ja s’ha començat a mobilitzar en contra d’aquesta iniciativa i anuncia una campanya per la defensa de la simbologia de la plaça, de l’obra artística i del 25 d’abril, dia de les llibertats nacionals.


[bar group="860×106"]