L'Esquerra Independentista apunta a un futur més enllà del 24 de maig

L'Esquerra Independentista apunta a un futur més enllà del 24 de maig

Hui, 25 d’abril de 2015, la manifestació que cada any commemora la derrota en la batalla d’Almansa ha tornat a marxar pels carrers del centre de València. Enguany, 308 anys després de la derrota, aquesta diada nacional dels Països Catalans arriba a només un mes de les eleccions municipals i de les autonòmiques del País Valencià i de les Illes Balears. I la imminència de la contesa electoral ha marcat la jornada.

Acció Cultural del País Valencià, entitat que tradicionalment convoca la manifestació “oficial”, havia fet una crida a la diada sota el lema “Comença el futur”, apel·lant a les eleccions del 24 de maig: totes les enquestes anuncien una gran davallada electoral del PP al sud del Sénia. La major part de les enquestes, a més, preveuen la possibilitat d’un pacte progressista que faça fora la dreta espanyolista dels governs de bona part de les institucions locals i autonòmiques. L’esquerra institucional (política, sindical i social) s’ha sumat a aquesta mobilització.

IMG_20150425_184657

De la seua banda, l’Esquerra Independentista, que havia convocat amb el lema “Unim les lluites. Construïm la unitat popular”, s’ha desmarcat d’aquesta tònica i l’ha criticada molt durament en el seu manifest unitari: “Rebutgem els discursos grandiloqüents que redueixen i aboquen les nostres esperances de canvi a unes urnes, sense cap tipus de qüestionament del sistema. Cap dels partits que fan bandera del suposat canvi podran defensar els interessos de la majoria de la població on les institucions estan supeditades a les normatives dictades per l’UE, les directrius del BCE i l’FMI i els interessos de les multinacionals”.

La manifestació s’ha desenvolupat de manera unitària fins a la cruïlla entre el carrer de la Pau i el de les Comèdies. En aquest punt el bloc de l’Esquerra Independentista se n’ha eixit del recorregut per a dirigir-se a la plaça del Patriarca, lloc on els darrers anys fa els seu acte polític del 25 d’abril (també hi acaben les convocatòries anticapitalistes del 1r de Maig).

IMG_20150425_203050

L’acte ha començat amb una breu actuació del grup Becaires, i ha estat dirigit per la militant d’Endavant (OSAN) a la Costera, Maria Josep Martínez, qui ha llegit el manifest unitari. Hi han intervingut, per ordre, Laia Estrada, militant de la CUP de Tarragona i del Grup de Treball per la Sanitat Pública Tarragonina, qui ha denunciat els moviment privatitzadors en el serveis de salut; Màrius Fullana, militant d’Endavant (OSAN) i de la candidatura d’unitat popular Totes amb Burjassot, qui ha explicat les característiques d’aquest projecte municipalista; i Josep Garganté, de la CUP de Barcelona i de la Coordinadora Obrera Sindical, qui ha denunciat les politiques liberals de l’esquerra institucional i ha presentat l’Esquerra Independentista com a única garantia dels Països Catalans, de la independència i del socialisme.

Al moment de tancar aquesta crònica no es tenia constància de cap incident, si bé hi ha hagut un gran desplegament policial als carrers de les Barques i del Pintor Sorolla, on hi ha una elevada concentració d’entitats i oficines bancàries.

IMG_20150425_204126