[bar group="860×106"]

L’esquerra independentista rebutja el Pacte d’Estat després que Junts i ERC investeixin Sánchez

Aquesta tarda poc després de la investidura del president del govern espanyol, l’esquerra independentista ha mostrat en seu rebuig als acords polítics amb un acte a la plaça Urquinaona de Barcelona per presentar de manifest Per l’autodeterminació i la independència de l’esquerra independentista. (enllaç al manifest)

La periodista Laia Altarriba ha presentat l’acte començant amb la denuncia del genocidi que l’estat d’Israel està perpetuant a Gaza i ha donat suport a la resistència i la lluita del poble palestí contra la ocupació. Ha seguit fent un paral·lelisme entre el moment de la transició en què va quedar tot lligat i desmobilitzat durant 40 anys i amb l’actual pacte d’estat i negociació de l’amnistia en què també es pretén acabar i silenciar el projecte i les aspiracions del poble català respecte la seva autodeterminació.

Per a l’esquerra independentista els acords de Junts per Catalunya i ERC amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a President accepten explícitament que la solució política al conflicte es restringeixi als límits del marc constitucional espanyol, defensant un referèndum pactat que l’Estat ja ha deixat clar que mai permetrà. Davant aquests acords de normalització crida a la mobilització popular.

Eva Pous portaveu d’Alerta Solidària ha remarcat que l’actual pacte ens fan passar per bo precisament aquells que no respecten ni han respectat els nostres drets com a poble, els nostres drets lingüístics, els nostres drets com a treballadores i el dret a la nostra autodeterminació. I també ha remarcat que «Nosaltres no estem en contra de l’amnistia, sinó de vendre l’amnistia com a forma de resolució a un conflicte que no es resol. Seguim sent súbdits d’Espanya i oprimits per França. Sense independència no hi ha resolució política als Països Catalans”

També ha intervingut Milena, portaveu d’Arran recordant la lluita que els joves van sostenir els dies de resistència a la plaça Urquinaona. «Aquells dies vam defensar el resultat de les urnes del referèndum del 2017» i sobre els joves va caure la repressió i la criminalització. Però el jovent ha seguit organitzant i defensant les lluites contra la precarietat laboral, la manca d’habitatge i la llengua i la cultura popular.

Laia Estrada militant d’Endavant i diputada de la Candidatura d’Unitat Popular ha exposat que cap negociació per un referèndum en el marc de la constitució espanyola no representarà (com en altres moments històrics ha passat) cap avanç per la construcció nacional dels Països Catalans ni en el progrés social ni, feminista o ecologista ni per a la classe treballadora perquè aquests avanços només s’aconsegueixen amb la mobilització i la organització de les lluites que representen la resistència permanent enfront dels estats espanyol i francès obsessionats necessàriament amb el manteniment del capitalisme i els seus mecanismes d’explotació i extracció. Estrada ha recordat que l’esquerra independentista ja hi era defensat el seu projecte d’alliberament per al poble català abans del procés sobiranista, hi va ser durant aquest, i hi serà després que aquest es tanqui amb aquests pactes. També ha destacat que “cap Parlament regional és el motor per fer avançar el procés d’alliberament nacional i social dels Països Catalans, el motor és la gent i l’organització popular”.

Finalment ha intervingut Eduard Garzón, represaliat de l’Operació Judes que va passar per la presó. Ha llegit el manifest de la campanya que recorda que cap pacte és possible i que a canvi de l’acceptació de l’amnistia hi ha implícita la negació del dret d’autodeterminació i la desmobilització. Que lluny de fer respectar i defensar la legitimitat sortida de les urnes en el referèndum del 2017 Junts i ERC aposten per obrir una etapa de reconciliació i reconstrucció de ponts per a unes elits a qui no els interessa la independència perquè tenen massa a perdre.

Entre els assistents hi havia representants de les organitzacions que s’han adherit al manifest, Endavant, la COS, la CUP, Arran i Alerta Solidària, la Xarxa de Casals i Ateneus, la Crida LGBTI, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, entre altres. Han estat presents també personalitats com Elisenda Paluzie, ex-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, mostrant el seu suport a l’acte.

 

+ (15/11/2023)  Acords PSOE, Junts i ERC per investir Pedro Sánchez: ni desjudicialització ni solució política

+ Premsa:

 


 


[bar group="860×106"]