L'esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l'aranès

L'esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l'aranès

libertat

L’entitat Impulso Ciudadano ha demanat a la defensora espanyola del poble, María Luisa Cava de Llano, que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de l’aranès, que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 22 de setembre. Davant d’aquesta amenaça, l’organització Libertat, Esquèrra Revolucionària d’Occitània, ha alertat del perill de retallar “l’única llei que defensa els drets lingüístics” dels occitans i occitanes.

Impulso Ciudadano és una entitat promoguda per José Domingo, exdiputat de Ciutadans i actualment militant d’UPyD. Aquest grup espanyolista justifica la denúncia perquè considera que la llei “dóna una oficialitat a aquesta llengua que supera l’àmbit territoriali de la Val d’Aran”. La llei de l’aranès regula la protecció de l’occità a Catalunya i li dóna un reconeixement oficial a més d’establir-ne l’ús preferent a les institucions i escoles araneses.

Tot i que l’entitat denunciant és molt petita, des de Libertat estan preocupats per les conseqüències que pugui acabar tenint, i ho justifiquen: “Coneixedors de la trajectòria del Tribunal Constitucional espanyol i d’altres institucions afins al servei de l’imperialisme espanyolista, temem un desenllaç nefas”. I afegeixen: “A més, l’estat francès no dubtarà a utilitzar aquest recurs i la decisió del Tribunal Constitucional espanyol per justificar encara més els constants atacs a la llengua occitana i culminar la seva política lingüicida. Considerem per tant, que la broma d’aquests quatre aprenents de neolerrouxisme, pot esdevenir l’agressió més forta que mai hagi rebut la llengua occitana”.

Davant d’aquests perills, doncs, Libertat ha demanat a totes les forces polítiques, sindicals i socials de la Val d’Aran i de la resta d’Occitània a estar preparats per respondre de manera unànime a l’agressió. I a més ha fet una crida “a la solidaritat de totes les forces polítiques, sindicats i institucions dels Països Catalans enfront d’aquesta agressió”.