L'FMLN guanya les eleccions legislatives a El Salvador

L’antiga guerrilla revolucionaria de l’FMLN, ha guanyat les eleccions legislatives i locals que s’han celebrat aquest passat cap de setmana al país centreamericà.

Les primeres dades de les eleccions legislatives celebrades diumenge passat a El Salvador donen la victòria al Front “Farabundo Martín” per a l’Alliberament Nacional (FMLN) que hauria recollit el un 42% dels vots en front del 38% recollits per la dreta liderada per Aliança Republicana Nacionalista (ARENA), segons el Tribunal Electoral d’El Salvador amb un 55,58% de l’escrutini finalitzat.

Pel que fa a les eleccions municipals, l’FMLN hauria aconseguit com a mínim 85 de les 262 alcaldies del país. ARENA seguira controlant la majoria d’alcaldies del país, però segons declaracions del portaveu del FMLN, Sigrido Reyes, entre las alcaldies ganyades per la seva agrupació figuren cinc de les 14 capitals departamentals. Reyes afirmava aquest diumenge que “hem aconseguit una votació històrica per al FMLN que ens donen més diputats i més alcaldies”.

L’FMLN està integrat per les Forces Populars d’alliberament (FPL), la Resistència Nacional (RN), l’Exèrcit Revolucionari del Poble (ERP), el Partit Comunista del Salvador (PCS) i el Partit Revolucionari dels Treballadors Centreamericans (PRTC), constituïda en partit polític en 1992, després de desenvolupar la lluita armada des de la seua constitució en 1980 en la llarga guerra civil que va a assolar el petit país centreamericà.

Tots els analistes indiquen que un dels factors més importants que han portat a aquesta victòria del partit revolucionari és la presència de Mauricio Funes, periodista carismàtic i molt reconegut per les seues investigacions sobre els abusos de poder i la denúncia de l’incompliment dels acords de pau de 1992. Per aquestes investigacions va ser despatxat del canal 12, segon canal en importància del país i que està controlat per la mexicana Azteca TV.

Per ara els resultats no són oficials i encara resta per saber si el Tribunal Superior de Justícia admet a tràmit les denuncies interposades per lFMLN per un possible frau del candidat dretà a la capital San Salvador, on el partit conservador ha obtingut la victòria i pot recuperar l’alcaldia després de 12 anys d’absència.

Quan es resolguen els escrutinis serà l’hora d’iniciar els possibles pactes polítics per a poder governar. El millor posicionat és el Partit Demòcrata Cristià (PDC), que obté 7 diputats (tercera força) i que ja està en contacte amb les forces de l’FMLN per a establir pactes de govern. També es parla d’un possible pacte parlamentari entre el farabundistes i el Canvi Democràtic (CD), a qui els resultats li atorgaven 2 diputats.

Les eleccions, que han estat supervisades per observadors internacionals, han transcorregut sense incidents i amb total normalitat, llevat del possible frau denunciat a la capital.

Si es confirmen aquests resultats, el Salvador es sumaria així a la corrent de governs esquerrans i americanistes que estan desenvolupant polítiques de canvi al centre i sud del continent; i que estan tenint un gran recolzament entre les classes més populars de la població.