L’Identi’CAT fa 10 anys

Entre el dimecres 30 de maig i el diumenge 3 de juny va tenir lloc, a la localitat rossellonesa de Bao, l’Identi’CAT 2012. Enguany, la trobada de la catalanitat a Catalunya Nord celebrava 10 anys.

L'Identicat celebrat enguany a BaóAl llarg d’aquests dies s’han succeït des d’una exposició de fotos i presentació de llibres a càrrec del Cercle Català de Marsella fins als concerts de La Carrau (que ja va tocar l’any 2002 al primer Identi’CAT) i dels nord-catalans Raph Dumas i The Primaveres, passant per cant coral, teatre, jocs de bitlles, correfoc, balls de gegants, balls folklòrics, castells…

L’assistència va tenir els seus alts i baixos, doncs hi va haver dies en que la participació de la gent va ser més aviat escassa i, per contra, alguns dels actes van generar una gran afluència de públic. El punt àlgid va ser el correfoc del dissabte, que va omplir els carrers del municipi. Amb tot, des d’Aire Nou de Bao, entitat organitzadora de la trobada, es fa una valoració molt positiva de l’Identi’CAT 2012, tant pel que fa a la participació de la gent en general com pel que respecta a l’animació i a la qualitat dels actes.

La celebració de l’Identi’CAT cerca l’equilibri entre la cultura i la reivindicació. D’entrada, és una festa que “es pensa, es comunica i es fa íntegrament en català”, tal com va comunicar a L’ACCENT Hervé Pi, membre fundador d’Aire Nou de Bao, cosa que, al nord del país, ja és una reivindicació de normalització lingüística en sí mateixa. Per posar un exemple que ajudi a comprendre-ho, l’Indépendant, periòdic que es publica i els continguts dels quals fan referència als departaments dels Pirineus Orientals (Catalunya nord) i de l’Aude (regió d’Occitània), refusa publicar els comunicats, programes, tríptics… que els envia Aire Nou de Baó perquè l’associació no els envia la traducció d’aquests en francès.

La trobada busca també equilibrar les actuacions de grups i colles del nord i del sud de la frontera estatal. En aquesta desena edició, a més de la ja esmentada actuació musical del grup egarenc La Carrau, es va comptar amb la participació de les castelleres i castellers de la Colla Jove de Barcelona i de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca. D’aquesta manera l’organització pretén reforçar els lligams i l’intercanvi cultural entre la població de banda i banda dels Pirineus, si bé Aire Nou de Bao és una associació que, segons Hervé Pi, es proposa en última instància “esborrar el Tractat dels Pirineus i la frontera” que separa les comarques septentrionals dels Països Catalans de la resta del territori nacional.