[bar group="860×106"]

L’independentisme commemora el 70è aniversari de l’entrada dels feixistes a Barcelona mantenint la lluita contra els seus hereus

[L’ACCENT 145]

El 26 de gener de 1939 l’exèrcit feixista va ocupar sense resistència els carrers de Barcelona. Era la sentència de la derrota republicana de la Guerra Civil i l’inici d’un temps d’exili, repressió i resistència. Resistència de la qual l’esquerra independentista se’n reclama hereva al mateix temps que assenyala les actuals institucions com continuadores d’un règim franquista sense ruptura.

 

De tot plegat ja en fa setanta anys i l’independentisme commemorarà l’efemèride amb un homenatge als lluitadors antifeixistes i una manifestació nacional.

“Setanta anys després continuem lluitant contra els seus hereus”. Amb aquest lema la campanya 300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència -impulsada per les organitzacions Endavant, Maulets, la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista, el SEPC i Alerta Solidària- convoca una jornada de commemoració i lluita per recordar l’entrada de l’exèrcit feixista a la ciutat comtal (veure pàgina 15). Set dècades després, l’Estat espanyol no ha trencat amb la legalitat franquista encarnada per la figura del cap d’estat, el rei Joan Carles I de Borbó, nomenat pel mateix Franco i que va jurar els principis del Movimiento.

La commemoració de la caiguda de Barcelona tindrà, com no podria ser d’altra manera, un vessant de mobilització popular. La cita és el dissabte 24 al passeig del Born de la capital del Barcelonès. Una trobada de colles de cultura popular donarà el tret d’inici a una tarda on es reconeixeran diverses generacions de lluitadors antifeixistes. Una resistència des de l’independentisme, representada amb la figura de Xavier Barberà, militant del Front Nacional de Catalunya i de les organitzacions armades EPOCA i Terra Lliure; així com des del feminisme, amb la presència de Montserrat Cervera. També quedarà representada la lluita sindical, amb un treballador de l’empresa metal·lúrgica del Baix Llobregat LAFORSA, i el paper dels presos polítics durant la dictadura, amb la presència d’Enric Pubill.

Segons fonts de la campanya, l’homenatge serà tant als lluitadors com unes reivindicacions que han continuat després de la mort del dictador.

Una actuació musical i els poemes de Carles Rebassa donaran pas a una manifestació nacional pels carrers del centre de Barcelona. Posteriorment es realitzarà un acte polític amb parlaments per part de membres de la campanya 300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència. L’esquerra independentista “com a hereus dels militants antifeixistes” es compromet “a mantenir el combat contra els qui administren l’herència fermada per Felip V i Franco”.


[bar group="860×106"]