L'independentisme derrota l'autonomisme a Berga i Vic

A les capitals del Berguedà i Osona els vots favorables a la independència en les consultes d’avui superen els vots que van recolzar l’estatut d’autonomia en el referèndum de 2006.

A Berga, el 2006 4.510 ciutadans van recolzar l’estatut. Avui, 4.616 han recolzat la independència. A Vic el resultat encara és més espectacular. La independència ha estat recolzada per 13.721 ciutadans, mentre que l’estatut només va ser recolzat per 9.870 ciutadans.

Aquests resultats suposen una derrota en tota regla de l’autonomisme, convertint la independència en una opció que genera en aquestes ciutats més consens social que l’actual sistema autonòmic de pertinença a l’estat espanyol.

Des de les instàncies estatals i autonòmiques s’ha intentat minimitzar l’impacte dels referèndums al·ludint al fet que el percentatge de votants no arribava a la meitat del cens. Si es mira, però, el nombre de vots absolut, podem observar com en moltes poblacions l’opció independentista ha recollit més suports que els que va recollir l’actual legalitat vigent. Sens dubte, ens trobem possiblement davant la notícia política més destacada de la jornada que de ben segur suscitarà profundes reflexions polítiques.

El resultat de Vic es repeteix en moltes altres poblacions d’Osona, com per exemple Taradell -2547 contra 1824-. El diferencial de vot entre l’opció independentista aquest 2009 i l’opció autonomista el 2006 es preveu que serà elevat a tot Osona i en una part significativa de les poblacions que han celebrat referèndums aquest 13 de desembre.