Literal tanca les portes amb la satisfacció de la feina feta

Literal tanca les portes amb la satisfacció de la feina feta

La Fira d’idees i llibres radicals Literal, que enguany celebrava la seva primera edició, després d’un cap de setmana llarg plegat d’activitats, ja ha tancat les portes, però ho ha fet amb la promesa de tornar-hi l’any vinent, amb la mateixa il·lusió de la primera vegada, però amb els aprenentatges d’haver superat amb bona nota el seu debut.

L’acte de benvinguda va tenir lloc el divendres a l’Ateneu Harmonia de Sant Andreu. Qui va prendre la paraula va ser en Simón Vázquez, editor i treballador cooperatiu de Tigre de Paper, una de les entitats que ha fet d’impulsor i coordinador de la fira. En el seu discurs de benvinguda a Literal, «a la ciutat de la Rosa de Foc», es va voler començar per tenir un record per alguns dels autors «radicals» que ja no són entre nosaltres, alguns morts recentment, com en Jesús Lizano o l’Eduardo Galeano, d’altres, ja fa anys, com en Manuel de Pedrolo o en Roque Dalton. I, al costat d’aquests escriptors, es va voler també tenir un record pels que lluiten, avui com ahir, i es va fer menció expressa dels treballadors de Telefònica amb més de 50 dies de vaga a les espatlles.

Un cop donat el tret de sortida, la fira va entrar en un estat d’agitació que ja no es va aturar fins diumenge a la tarda. A la fira permanent de distribuïdores i llibreries calia afegir-hi les conferències de temàtica diversa celebrades a la sala gran, i que va comptar amb la participació constant de desenes de persones. A més, en un altre espai, la sala d’entrevistes, veia aparèixer, cada mitja hora, dues persones noves, una de les quals entrevistava a l’altra, en una espiral de formació i informació gairebé sense fi. I, finalment, un fil musical de música negra feia de tot plegat una comunió de les idees i els llibres radicals que ja estem desitjant que torni a visitar-nos.