L'OCDE mostra de nou el seu tarannà neoliberal

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha publicat avui a París un informe de 270 pàgines on considera que per a eixir de l’atur i el decreixement, la fórmula és: més lliure comerç internacional, menys ajudes públiques a la indústria i una forta reducció dels subsidis d’atur.

Segons l’organisme que aplega 30 estats, en la seua majoria governs dels països més rics del món, l’augment d’impostos anunciat pel govern espanyol no és convenient i caldria ajornar-la fins el 2011, per tal de permetre una recuperació econòmica més sòlida.

Segons l’OCDE, “les perspectives de reactivació regular i sostinguda seran millors si es pot obrar de manera que els mercats nacionals estiguen oberts als intercanvis i a les inversions internacionals”, ja que “les ajudes a certs sectors i certes institucions podrien falsejar els intercanvis i les decisions d’inversió”, diu l’organisme internacional. A més, també ha suggerit que es reduïsquen les ajudes als habitatges de protecció oficial i que aquests diners s’abonen en metàl·lic a les famílies amb rendes baixes.

L’Organització per a la Cooperació també recomana mesures liberals pels ajuts a la industria: “Serà necessari especialment posar fi ràpidament a les ajudes d’urgència en favor d’empreses i sectors en dificultat financera, sobretot a la indústria de l’automòbil”

Respecte al mercat de treball, l’OCDE estima que “caldrà vetllar” per a què “les iniciatives que van ser preses per a perllongar la durada dels subsidis d’atur, o per a augmentar la seua generositat” no “tinguen efectes negatius sobre la recerca d’ocupació”. L’ens recupera el tòpic neoliberal dels huitanta: cal “incitar a la recerca d’ocupació” i el subsidi d’atur i les rendes d’assistència en són un entrebanc.

Recuperació a tot arreu menys a l’Estat espanyol
El secretari general de l’OCDE, Angel Gurría, preveu que l’economia espanyola serà una de les poques economies, dins l’organisme internacional, on el producte interior brut (PIB) retrocedirà en 2010, amb una caiguda del 0,3%. Augura, a més, que registrarà el major índex d’atur del grup de països de l’OCDE, amb un 19,3% previst pel 2010, davant del 9% de mitjana esperat en els trenta estats del “club dels països rics” i del 10,6% en la zona euro.