L’ocupació de més de 20 cases al Bon Pastor acaba amb desallotjaments i enderrocs

Aquesta tarda més d’una vintena d’habitatges de les Cases Barates del Bon Pastor, propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, han estat ocupades per diverses famílies del barri. Aquestes cases havien estat desallotjades per a ser enderrocades en una operació de requalificació urbanística, i els seus antics habitants havien estat recol·locats en diversos pisos de nova construcció que tanmateix havien de pagar de la seva butxaca.

>> Crònica d’una petita revolta

 

Després de mesos o anys tapiades, i davant una creixent indignació per les condicions en les que viuen, diverses famílies del barri -la majoria amb diverses criatures- han decidit ocupar les cases buides. Un cop s’han destapiat les primeres cases, tot el barri s’ha llançat al carrer i cada cop més gent ha començat a ocupar-ne, fins que s’han ocupat la totalitat de cases tapiades. La majoria d’aquestes pertanyen a la 3a i 4a fase de “remodelació”, que es calcula que es produirà, com a mínim, d’aquí a 8 anys.

Al vespre la Guàrdia Urbana ha començat un desallotjament amb ordres directes de l’Ajuntament de fer fora tots els ocupants i procedir immediatament a l’enderroc dels edifcis. Mitjançant dues grues i gairebé una desena d’unitats dels antiavalots de la Guàrdia Urbana, a més d’alguna dotació dels Mossos d’Esquadra, el Patronat ha aconseguit tornar a deixar buides les cases i tirar a terra els sostres. Un enderrocament que no ha tingut en compte en cap moment els veïns i veïnes que habiten les cases del costat, i que ara hauran de suportar més humitats i brutícia.

La regidora del Districte de Sant Andreu, al què pertany el Bon Pastor, s’ha afanyat a comparèixer davant les càmeres dels mitjans de comunicació per tal de dir que aquestes famílies són una minoria i que, a més, “són de fora del barri”. Malgrat això, diversos veïns i veïnes del barri han explicat a L’ACCENT, que ha estat present en tot moment a la ocupació i desallotjament, han desmentit les declaracions de la regidora i han explicat que es tracta de famílies necessitades del barri que no disposen d’habitatge i han de viure a casa de familiars.

Fa una vintena d’anys, els pares i mares de moltes de les famílies que avui ocupaven varen haver de fer el mateix per tal de tenir el dret a un sostre al barri. En aquell moment ja el Patronat Municipal de l’Habitatge també estava deixant degradar les cases i que estiguéssin buides, malgrat la situació de molts veïns i veïnes. Aleshores fins a 29 cases varen ser ocupades i les famílies varen poder-se quedar a les cases.

>>Al desembre de 2009 L’ACCENT va elaborar un extens reportatge sobre les famílies desallotjades.