Majoral recull les cançons dels poetes republicans

[L’ACCENT 146]

El passat dia 15 de desembre va tenir lloc a la Facultat de Magisteri de la Universitat de les Illes Balears la presentació de Cançons republicanes (Blau/Disc-Medi, 2008), el darrer treball de Biel Majoral. Aquest disc sorgeix de l’espectacle impulsat per l’Associació per a la Memòria Històrica de Mallorca que els autors han presentat els darrers mesos arreu de l’illa de Mallorca i a la Universitat d’Estiu de Prada de Conflent.

Acompanyat de la seva formació habitual, així com dels recitadors Antònia Font i Antoni Artigues, Majoral fa un repàs als poetes catalans que, des dels inicis de la Guerra Civil fins al final de la dictadura, amb les seves lletres feren front al règim franquista i recolzaren la causa republicana. Per fer-ho, se centra en la història personal de Pere Capellà, un mestre algaidí que estudià a Barcelona en temps de la República i amb el nou règim hagué de fugir del seu poble i fer tot tipus de feina, però que mai abandonà les seves ànsies d’escriure per a la llibertat. Així, el disc repassa l’obra del mateix Pere Capellà (incloent-hi la cançó “Jo sóc català”, ja enregistrada anteriorment per Majoral i convertida en una de les seves cançons més populars), d’Agustí Bartra, Pere Quart, Màrius Torres, Miquel Forteza, Blai Bonet, Joan Brossa, Josep Palau i Fabre o el mateix Majoral, així com diversos glosats populars. Musicalment, el disc és ben variat: hi podem trobar des de musicacions del mateix Majoral o els seus músics (“Cançons republicanes”, “La ciutat llunyana”, “L’Estel”), d’altres autors, com Ovidi Montllor (“Així arriben els vençuts”), Miguel Poveda (“Final”) o Loquillo (“Quin fred al cor, camarada”), músiques populars com Els Segadors (“Proclamació de la República Catalana”) o Bella Ciao (“Oli i més oli”) o fins i tot l’adaptació de la banda sonora de Il Padrino (“Judas i la primavera”).

La presentació del dia 15 va estar presidida per la rectora de la UIB, Montserrat Cases, així com pel president del Govern balear, Francesc Antich. Biel Majoral, Antoni Artigues, Antònia Font, Delfí Mulet i la resta de músics oferiren una selecció de les peces més emblemàtiques del disc. L’aula magna de l’edifici Guillem Cifre de Colonya s’animà tant que el cantant algaidí arribà a interpretar cançons del seu repertori que no és troben al disc, com “Que té aquesta terra nostra”. Al final es convidà a tots als assistents a berenar d’un tros de coca, un cocarroi i un glopet de vi.