[bar group="860×106"]

Mallorca es mobilitza en rebuig de la cimera de ministres de Defensa de la Unió Europea

Pujada antimilitarista al puig Major

Aquests darrers dies han estat moguts en quant a mobilitzacions a Mallorca. La presència dels ministres de defensa europeus a l’illa, ha provocat diferents mostres de rebuig que van culminar el passat dia 27 amb una manifestació que aplegà més d’un miler de persones pels carrers de Palma, sota el lema “anticapitalistes, per la solidaritat entre els pobles” i amb una exagerada presència policial.

El comitè de benvinguda als ministres de la guerra de la UE, una assemblea de caire antimilitarista i anticapitalista formada per persones de diferents moviments socials de Mallorca, ha estat l’encarregada d’organitzar el seguit d’actes per preparar dita “benvinguda”. Els actes començaren amb diverses xerrades sobre la Unió Europea i els seus interessos militars; en aquestes també es tractà el tema de la insubmissió i la desobediència i un cafè-teatre-debat antimilitarista seguí a les diverses xerrades. Una de les accions que més ressò tingueren però fou un acte de desobediència civil, la pujada al Puig Major; unes cent cinquanta persones s’aplegaren per pujar la muntanya més alta de Mallorca i que té un significat molt especial. Aquesta muntanya fa anys que està presa pels militars, que n’impedeixen el pas sense permís i a més serveix de base per als radars de la OTAN. La pujada transcorregué sense incidents, però no es pogué assolir el cim, ja que la manifestació es topà amb un fort desplegament militar que els impedia el pas acompanyat de diverses dotacions de bombers militars preparats per ruixar els assistents.

Finalment, ja amb els ministres fent els seus tractes i amb una Mallorca presa per la policia, es dugué a terme la manifestació de rebuig. Aquesta fou envoltada per furgons de la policia nacional i “acompanyada” fins a la seva finalització. Al final del recorregut es llegí un manifest en que es denunciava la despesa militar que fan els països de la unió, es demanà la supressió de dita despesa i la condonació del deute extern. També es remarcà que l’elecció de Mallorca no és casual, Miquel Ramon Clar, membre de la plataforma afirmà que s’ha fet a Mallorca ja que al ser una illa és de fàcil control, però acabà dient que tanmateix “hem guanyat, ja que som més manifestants que policies”. Una jornada de lluita amb accions descentralitzades el dia després de la manifestació posà punt i final a les mobilitzacions i a molts ponts i parets de l’illa es podien llegir els missatges de comiat dirigits als ministres.


[bar group="860×106"]