Manuel Bustos rep el primer cop judicial

Manuel Bustos rep el primer cop judicial

Manuel Bustos ja ha rebut la primera condemna en el marc de l’anomenat cas Mercur. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’ex alcalde de Sabadell a un any i quatre mesos de presó, a quatre anys i mig d’inhabilitació per a ocupar un càrrec públic i a una multa de 60.000 euros per tràfic d’influències. Una sentència que l’alt tribunal també imposa al germà de Bustos, Francisco, ex regidor de l’Ajuntament de Sabadell i a l’ex secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández. El TSJC considera que tots tres són culpables de tràfic d’influències en haver pressionat l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, perquè Carmina Llumà fos la persona que ocupés el càrrec de responsable de serveis territorials del municipi, després d’un concurs públic obert a l’abril de 2012. Llumà va ser secretària general de la Conselleria de Política Territorial durant el tripartit, i en aquell moment buscava feina. Pérez també ha estat condemnada pel TSCJ, en aquest cas a set anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació.

Podrien anar a la presó

El 27 de novembre de 2012, els Mossos d’Esquadra van escorcollar les dependències de l’Ajuntament de Sabadell. Sortia a la llum l’operació Mercuri, ordenada pel jutjat d’instrucció número 1 d’aquesta ciutat del Vallès Occidental i impulsada per la Fiscalia Anticorrupció. La sentència d’avui és la primera d’un cas dividit en diverses peces. El cas està format per diferents casos concrets connectats entre ells, i la causa que va originar la investigació és el cobrament de suposades comissions irregulars per part l’exregidor del Partit Popular Jordi Soriano a constructors de la comarca per adjudicar-los obres. L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el seu oncle i president del gremi de constructors comarcals, Melquíades Garrido, estan implicats en la meitat de les peces obertes.

Precisament, Bustos ha fet públic el seu desacord amb la sentència al seu perfil personal de Facebook, i considera que ha estat condemnat per “opinar sobre un càrrec de confiança”. L’ex alcalde admet que aquestes opinions, que el TSJC considera pressions, van ser “desafortunades i fora de to”, però creu que aquest cas està “molt lluny d’altres presumptes casos de corrupció que tenen a veure amb milions d’euros a paradisos fiscals”. Per la seva banda, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció avisa que els germans Bustos i Daniel Fernández podrien anar a la presó a causa d’aquesta condemna, ja que sí bé és inferior a dos anys la decisió és en mans del jutge. La plataforma exerceix com a acusació particular del cas Mercuri i en els pròxims dies anunciarà quina serà la seva línia de treball a partir d’ara.

*Al desembre de 2012, L’ACCENT va publicar un article en què es recollien diferents casos silenciats de presumpta corrupció, protagonitzats pels principals implicats en el cas Mercuri. Ara, el podeu tornar a llegir aquí.